Dramatično u riječkom zaleđu: Rječina prijeti kućama, a past će još kiše

Foto: Sandra Weiss/Volim grad koji teče/Facebook

OBILNE oborine koje ovih dana natapaju dijelove Hrvatske uzrokovale su porast vodostaja kod Rijeke i u dijelu Gorskog kotara.

Zbog dugotrajnih i obilnih kiša na riječkom području nabujala je Rječina koja je u jednom trenutku na mjestima prijetila izlijevanjem.

Kako je za Novi list kazala dežurna meteorologinja u riječkom Pomorskom meteorološkom uredu Josipa Kuzmić, u Rijeci su od 7 sati u utorak do srijede u 7 sati, dakle tijekom 24 sata, pale 53 litre po četvornom metru.

Najgore je prošlo Jelenje

Najgore je prošla Općina Jelenje. Tamo se voda probila u nekoliko kuća i ambulantu. Protiv nabujale Rječine traje postavljanje zečjih nasipa. Sve službe su aktivirane i redovito se obilazi teren. Među njima su i vatrogasci DVD-a Jelenje koji su, zajedno s predstavnicima Općine Jelenje, bili i u obilasku terena oko izvora Rječine. Na nekim mjestima, kao u Sobolima, voda je već pomalo i prekrila prometnicu.

Zapovjednik DVD-a Jelenje Marino Reljac kazao je u RTL-u Danas da je danas situacija nešto povoljnija nego protekle noći, a razina vode je nešto pala. 

"Na terenu smo cijeli dan, kontroliramo zečje nasipe, a danas smo ih i pojačavali. Prognoze kažu da će tijekom noći pasti još kiše i očekujemo ponovni rast Rječine", kazao je, ali i dodao da ljudi mogu biti mirni, iako je najava da će pasti još kiše.

Poplavljene su kuće i ambulanta u Dražicama

"Stavljali smo kante, krpe. Bilo je problema i s cjepivima, nije bilo struje, sinoć su to sve popravljali, sušili, puhali, tako da je jutros to proradilo", kazala je u utorak liječnica Nensi Bilanović Ćoso.

Jučer se situacija malo smirila, ali u četvrtak se nastavljaju mjestimični pljuskovi. Prognoza nije obećavajuća jer su najavljene nove količine kiše. Svi vozači umoljavaju se za povećan oprez.

Raste i Kupa

Na dva mjesta napravljeni su zečji nasipi. Zabilježen je i porast vodostaja Kupe u gornjem toku, a na mjestima je kratko došlo do izlijevanja. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na dijelu rijeke Kupe nizvodno od Broda na Kupi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.