Doznajemo: Među uhićenima je i Ana Stavljenić-Rukavina

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

KAKO doznaje Index, među uhićenima je i 81-godišnja Ana Stavljenić-Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Uz to, bila je i predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za statut, poslovnik i propise i Odbora za socijalnu skrb. Sve u svemu, imala je (najmanje) sedam funkcija, od čega šest u Zagrebu.

Ona je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak.

Kako Index doznaje, ona je osumnjičena da je na poticaj Bandića namjestila natječaj za ravnatelja bolnice Srebrnjak.

Zbog toga je uhićena i Andrea Šulentić.

> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE OVDJE

Tko je Ana Stavljenić-Rukavina?

"Vi blatite najmoralniju ženu u hrvatskoj politici, Anu Stavljenić Rukavinu. To je sramotno!" vikao je 2019. na konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, braneći tim riječima i sebe i jednu od svojih najvjernijih suradnica - Anu Stavljenić Rukavinu. Tko je ona zapravo?

 

Ana Stavljenić Rukavina je bivša HSLS-ova ministrica zdravstva u vladi Ivice Račana, koja je dala ostavku nakon što su 23 pacijenta umrla na hemodijalizi zbog neispravne medicinske opreme.

Zbog te ostavke iz listopada 2001. godine, iako nije bila izravno odgovorna za propust koji je doveo do smrti pacijenata, Stavljenić Rukavina je u javnosti ostala zapamćena kao primjer moralnosti, što i nije teško jer u Hrvatskoj ministri skoro nikad ne podnose ostavke zbog političke odgovornosti. Ovu liječnicu se uvijek moglo navesti kao rijetki izuzetak, kao primjer kako bi trebalo.

Upamćena po ostavci iz 2001. godine

No, to što je 2001. podnijela ostavku u skladu s moralnom i političkom odgovornošću, nikako ne znači da je Stavljenić Rukavina “najmoralnija žena u hrvatskoj politici”, kako kaže Bandić. Baš obratno, ona je godinama njegova vjerna egzekutorica, naročito kada je riječ o sektoru zdravstva u Gradu Zagrebu, ali i u Skupštini te stranci Milan Bandić 365.

To se vidjelo i u slučaju naprasne smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala, koju je nemilosrdno provela Stavljenić Rukavina, po svemu sudeći po nalogu Milana Bandića, što je čin koji se ne može skriti iza ostavke iz 2001. godine.

Kako je uopće došlo do toga da ova ugledna liječnica, profesorica emeritus, članica Svjetske akademije znanosti i umjetnosti postane poslušnica višestrukog USKOK-ovog optuženika Milana Bandića?

Impresivna znanstvena karijera

Prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina rođena je u Dugoj Resi. Godine 1963. završila je studij medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a 1968. studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorat medicinskih znanosti stekla je 1976. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a specijalistički ispit je položila 1979. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijediplomski studij i stručno usavršavanje ostvarila je na Royal Postgraduate Medical Schoolu u Londonu, NATO Advanced Study Instituteu, Simon Stevin Instituteu u Bruggeu (1971., 1976., 1986.), na Američkom nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) u Bethesdi (1989.) te Sveučilištu Berkeley (2008.).

Od 1985. redovita je profesorica Sveučilišta u Zagrebu, od 1990. redovita profesorica u trajnom zvanju, a od 2014. profesor emeritus.

Tijekom svog radnog vijeka bavi se znanstvenim radom i nastavom te organizacijom laboratorijske medicine u Hrvatskoj i Europi. Na Zavodu za dijabetes, endokrinologiju i metaboličke bolesti Sveučilišne klinike “Vuk Vrhovac” radila je 15 godina, dok je 23 godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb obnašala funkciju predstojnice Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku te predstojnice Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U politiku se vratila 2013. na listi Milana Bandića

Sve u svemu, znanstvena karijera Ane Stavljenić Rukavine je impresivna, što se za njenu političku karijeru ipak ne može reći.

Činilo se da je njoj kraj nakon ostavke na ministarsku poziciju, no Stavljenić Rukavina je očito imala još ambicija.

Prema pisanju Nacionala, kao profesorica Medicinskog fakulteta, Stavljenić Rukavina je 2005. htjela postati rektorica zagrebačkog sveučilišta, što joj nije uspjelo.

Na političku scenu se vratila uz Bandića te je postala potpredsjednica njegove Stranke rada i solidarnosti 2015. godine, a prije toga je bila i na njegovoj listi za lokalne izbore. Stavljenić Rukavina se proteklih godina profilirala u jednu od najbližih Bandićevih suradnica, osobu koja je spremna u javnosti braniti sve gradonačelnikove poteze.

Suradnju su započeli 2013., kada je Bandić sastavio relativno impresivnu listu za lokalne izbore, punu akademika, uglednih žena i stručnjaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Bandića i nakon što je završio u Remetincu

Stavljenić Rukavina je medijima ovako objasnila zašto je prihvatila Bandiću ponudu: “Ne doživljavam se kao političarka, pa ni u Ministarstvo zdravstva nisam došla kao članica stranke, već sa željom da se moje znanje iskoristi u području koje dobro poznajem. Vrijeme je takvo da stručnjaci i znanstvenici imaju obvezu uključiti se u rad za opće društveno dobro koje služi narodu. Poziv gospodina Bandića prihvatila sam sa željom da služim građanima Zagreba, a ne da djelujem kao bilo čiji protivnik.”

Od tih objašnjena do toga da provodi sve Bandićeve naloge za Stavljenić Rukavinu nažalost nije bio dug put. Stavljenić Rukavina je ostala vjerna Bandiću i kad je završio u Remetincu, a nije se solidarizirala s kolegicom Vidom Demarin, akademkinjom koju je Bandić pokušavao nagovoriti da lažno svjedoči u njegovu korist.

Podržavanje Bandićevog seksizma

Naročito je mučno gledati kako ova ugledna liječnica tolerira gradonačelnikove seksističke ispade, koji su s godinama postali sve vulgarniji.

Podsjetimo samo na nekoliko Bandićevih seksističkih ispada: "Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod", "Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao. Pustite gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda", "To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje, to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana'', "Žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva", "Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka'' i “Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit."

Bandiću odavno nije nikakav problem vrijeđati žene i verbalno napadati novinarke, a isto tako postoji niz žena koje nemaju nikakav problem s takvim Bandićem, a jedna od njih je i Stavljenić Rukavina.

Smišljala opravdanja za Gabrijelu Žalac

Što se tiče Stavljenić Rukavine kao nekakve moralne vertikale hrvatske politike i društva, vrijedi podsjetiti kako je odgovorila na novinarsko pitanje o tome treba li ministrica Gabrijela Žalac dati ostavku jer je vozila auto bez važeće vozačke dozvole i pritom udarila djevojčicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za Boga miloga, tko od nas nije zaboravio otići na registraciju ili produžiti neki od dokumenata kojim se svakodnevno koristimo? Posebno ako se radi o osobi koja svakodnevno ima desetke sastanaka i obaveza”, rekla je Stavljenić Rukavina.

“Tragedija koja se dogodila ministrici mogla se dogoditi svakome od nas. Prometna nesreća može se dogoditi svakome i za nju ministrica Žalac zaista ne može biti odgovorna”, zaključila je.

Uz Bandića do kraja

Svoju vjernost Bandiću ova umirovljenica je dokazala dosad bezbroj puta te se čini da će uz kontroverznog gradonačelnika ostati unatoč svemu i do kraja.

Stavljenić Rukavina tako je i danas nastavila vjerno braniti odluku o smjeni ravnatelja Bore Nogala.

Na konferenciji za medije je kao predsjednica Upravnog vijeća rekla da je razlog smjene to što je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura.

Dodala je još kako je Nogalo "stopirao projekt jer nije raspisivao natječaj".

Iz svega navedenog je jasno da Ana Stavljenić Rukavina odavno više nije nikakva moralna vertikala, već da je ništa drugo doli jedan pipak Bandićeve hobotnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.