Dolazi iMessage: Besplatno SMS-anje za korisnike Appleovih "gadgeta"



APPLE je najavio da uskoro pokreće novi servis, iMessage, koji će svim korisnicima popularnih Appleovih proizvoda omogućiti besplatno međusobno komuniciranje SMS porukama. Pomoću iMessagea sa svog ćete iPhonea, iPada ili iPoda Touch moći slati poruke prijateljima koji također koriste neki od ovih uređaja.

Zapravo se, kako javlja CBS, radi o svojevrsnoj kombinaciji instant chata i SMS-a, kojom Apple zadire na tržište telekomunikacijskih operatera. A radi se o nezanemarivom tržištu; samo u SAD-u se godišnje pošalje dvije bilijarde SMS poruka.

John Abell iz časopisa Wired tvrdi da Apple zapravo pokušava "privatizirati SMS-anje". "Direktno uzimaju novac iz džepova telekomunikacijskih firmi. Ali olakšavaju vam samo komuniciranje s korisnicima Appleovih proizvoda. Cilj je, dakle, jasan: što više ljudi navući na Appleove 'gadgete'", kaže Abell.

Radi se o potencijalno velikom udarcu za telekomunikacijske kompanije koje danas, tvrdi Abell, više zarađuju na 3G i 4G mrežama, te tekstualnim porukama nego na samim pozivima. I u Hrvatskoj vidimo da su sve popularniji paketi koji korisnicima nude određeni broj besplatnih SMS poruka. No, iMessage iz temelja mijenja situaciju: zašto bi uzimali paket za SMS-anje, ako poruke preko iPhonea možete slati besplatno?

"Oko pet posto telefona na globalnom tržištu je proizveo Apple", podsjeća Abell. Kad se tome dodaju i svi korisnici iPoda i iPada, jasno je da se radi o ogromnom tržištu. Stoga je jasno da će oni koji već sad plaćaju telekomunikacijskim firmama da bi u svakom trenu imali pristup internetu na svojim uređajima radije koristiti iMessage nego klasični SMS, vjeruje Abell.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.