Dolar oslabio, euro i funta ojačali

Ilustracija: 123rf

NA SVJETSKIM valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio prema košarici valuta, ponajviše prema euru i britanskoj funti, jer su ulagači optimistični u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine pa su skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 97,06 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,8 posto, na 1,1175 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 109,40 jena.

Odnosi Kine i SAD-a

Optimizam u vezi trgovinskih odnosa SAD-a i Kine oslabio je potražnju za valutama-utočištima poput jena i dolara, no trgovanje je prošloga tjedna bilo prigušeno zbog blagdana.

Peking je u četvrtak poručio kako često komunicira s Washingtonom vezano uz službeno potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da će s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom upriličiti svečano potpisivanje sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, nove poruke dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva

To bi, nadaju se ulagači, trebalo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

„Dolar je oslabio zbog jačanja sklonosti prema riziku na globalnim tržištima dionica jer ulagači očekuju američko-kineski sporazum, što dolazi u vrijeme ekspanzivne monetarne politike i slabe inflacije”, pišu analitičari tvrtke Action Economics u osvrtu na situaciju na tržištima.

U takvim okolnostima na dobitku je bila i funta, čija je cijena nakratko dosegnula najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru, od 1,3078 dolara.

Podršku funti pružila je izjava predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Europska unija možda morati pomaknuti krajnji rok za razgovore o novom trgovinskom sporazumu s Britanijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.