Dodik u Beogradu dočekao Biljanu Plavšić iz "čisto moralnih razloga"

PREMIJER Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hašku osuđenicu Biljanu Plavšić ispratio kada je odlazila u Nizozemsku pa je osjećao i potrebu da je na povratku dočeka.

U intervju za B92 vođa bosanskih Srba Dodik je rekao kako cijeni Biljanu Plavšić zato što je otišla u Haag, jer time više nije opterećivala institucionalni kapacitet Republike Srpske. Odluku o slanju zrakoplova Republike Srpske po hašku osuđenicu donio je sam Dodik. "Ona je otišla dobrovoljno i ja sam bio čovjek koji ju je ispratio te sam smatrao kako je moja ljudska obaveza isto učiniti i kada se vraća", kazao je Dodik te dodao kako nije želio poslati nikakvu drugu poruku osim one da prema Biljani Plavšić ima ljudski odnos.

"Komišić nema što raditi u Švedskoj"

Prokomentirao je i odluku hrvatskog predstavnika u BiH Željka Komšića koji je zbog puštanja na slobodu Biljane Plavšić odgodio svoj posjet Švedskoj. "On vjerojatno nema što raditi u Švedskoj pa zato traži razloge. Biljana nije dobila nikakvu milostinju, jer je odležala dvije trećine kazne", rekao je Dodik te dodao kako pravila Haškog suda kažu kako se zatvorenik može pustiti na slobodu i nakon odslužene polovice kazne, ako to predloži sud.

Podsjetimo, jučer je iz zatvora u Švedskoj puštena bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić te je oko 14 sati doputovala u Beograd gdje ju je, od političara sa ovih prostora, dočekao samo Milorad Dodik. Ona je pred Haškim sudom bila optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, a Haškom sudu se dobrovoljno predala 10. siječnja 2001. godine. Optužnica joj je smanjena nakon nagodbe s Tužiteljstvom te je priznala krivnju za progon Bošnjaka i Hrvata u 37 općina u Bosni i Hercegovina. Odslužila je nešto više od osam godina zatvora, što je oko dvije trećine kazne koja joj je bila izrečena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.