Documenta je pregledala HTV-ove Dnevnike o presudi generalima: To je povratak u mračne devedesete

"HRVATSKA televizija se u izvještajima nakon presude Gotovini i Markaču vratila u devedesete, izvještaji su bili pristrani i skandalozni", objavila je danas udruga Documenta, koja je mjesecima istraživala što se sve govorilo i objavljivalo u informativnom programu HTV-a od presude 15. tavnja do kraja tog mjeseca.

"HTV-ov Dnevnik na dan presude bio je propagandna nakaza"

Rezultati su, prema riječima Documentinog istraživača Eugena Jakovčića poražavajući, toliko da je središnji Dnevnik kojega je na dan presude vodila i uređivala Sandra Križanec nazvao "propagandnom nakazom", zbog koje odgovorni trebaju snositi sankcije.

Od ispada neprofesionalnosti na Prisavlju Jakovčić je istaknuo da su novinari HTV-a glavnu riječ prepustili neartikuliranim glasovima građana s ulice, među kojima se mogao čuti i govor mržnje, umjesto da su se obratili stručnjacima i dio naglaska stavili na žrtve za čije se stradanje terete provostupanjski osuđeni Gotovina i Markač.

Zaboravili na žrtve, prilozi pristrani, bez činjenica i argumenata

Kao HTV-ov povratak u propagandne devedesete izdvojen je i Dnevnik 3, također na dan 15. travnja, kojega je vodila Dijana Čuljak, a u goste je dovela Davora Domazeta Lošu i Juru Radića.Iz Documente navode da je HTV-u nedostajalo i argumenata i činjenica i ozbiljne analize te da su pogrešno forsirali tezu da se radi o presudi Hrvatskoj i cijeloj akciji Oluja.

U Documenti su izračunali da je u dva tjedna nakon presude od 385 minuta centralnog Dnevnika čak 141 minuta posvećena presudi generalima, a prilozi su obilovali irelevantnim i netočnim informacijama.

Istraživat će još neke emisije, na redu Puls Hrvatske voditelja Branimira Bilića

Jakovčić je poručio da se ne radi ni o kakvom pritisku na javnu televiziju niti o napadu na novinarske slobode, nego da HTV-ovci jednostavno nisu poštovali profesionalne standarde.

Documenta ovime ne staje s  analiziranjem programa HTV-a na temu Gotovina- Markač, već će pregledati još neke emisije prisavske informative, poput Pulsa Hrvatske, koju uređuje i vodi nevjerojatno naporni Branimir Bilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.