Dnevnik Jaycee Dugard: Samo želim biti slobodna



JAYCEE Dugard, Amerikanka koju je kao dijete oteo Phillip Garrido i držao je kao zarobljenicu 18 godina, tijekom svog zatočeništva pisala je dnevnik u kojemu je pisala o svom iskustvu u toj nesvakidašnjoj situaciji.

U dnevniku je Dugard iznosila konfliktne osjećaje. Istodobno je bila zaštitnički nastrojena prema Garridu, ali mu je i zamjerala što ju je lišio slobode, pokazuju dokumenti predani na sudu jučer.

Osjećam se kao da tonem

"Osjećam se kao da tonem. Ovo bi trebao biti moj život i trebala bih moći činiti što želim. Ali on mi je to opet oduzeo", napisala je Dugard 5. srpnja 2004., gotovo pet godina prije nego što se prošlog ljeta predala policiji, zajedno s dvije kćeri koje je dobila s Garridom.

Državno odvjetništvo okruga El Dorado citiralo je tri dijela Dugardinog dnevnika, želeći od suda dobiti zabranu prilaska Garridu i njegovoj supruzi Nancy dvjema kćerima koje je Garrido imao s Dugard.

Državni odvjetnik Vern Pierson rekao je kako upisi u dnevniku jasno govore o tome kako ju je Garrido kontrolirao u prošlosti i kako i dalje želi vršiti psihološki pritisak na nju. Dugard je "vrlo jasno rekla našem uredu da ne želi imati ikakve kontakte s optuženima i njihovim odvjetnicima. Tražimo od suda da je zaštitite i stanete na kraj manipulacijama od strane optuženog", rekao je.

Dobila sam mačku za rođendan

Dokumenti također daju nove detalje o načinu na koji je Garrido Dugard držao zatočenom. U prvih 18 mjeseci bila je zatočena u tajnoj prostoriji u dvorištu obiteljske kuće Garridovih, a prve četiri godine nije smjela napustiti dvorište.

Dvije godine nakon otmice, Dugard je napisala: "Dobila sam mačku za rođendan od Phillipa i Nancy. Napravili su za mene nešto što nitko drugi ne bi, potrošili su 200 dolara vlastitog novca samo da bih mogla imati mačku".

Deset godina kasnije već su bili vidljivi znakovi teških dvojbi. "Ne želim ga povrijediti, a nekad mislim da ga sama moja prisutnost vrijeđa. Pa kako mu onda ikad mogu reći da želim biti slobodna. Imati slobodu doći i otići. Slobodu da kažem da imam obitelj. Nikad mu neću nauditi ako to ikako budem mogla spriječiti. Slobodna", pisala je.

Garrido pokušava kontrolirati Dugard

Dvije kćeri koje je Dugard imala s Garridom kad je imala 14 i 17 godina, imale su naredbu da moraju trčati u dvorište ako netko pozvoni na vrata. Garrido je također imao plan za komuniciranje s Dugard ukoliko ga ikad uhite, a od svog uhićenja taj je plan više puta pokušao pretvoriti u djelo.

Garrido i njegova supruga Nancy izjasnili su se nevinima za optužbe. U zatvoru su uz jamčevinu od 20 i 30 milijuna dolara, a traže da im se dopusti da posjećuju jedno drugo. Pierson se usprotivio tom zahtjevu, kritizirajući pokušaj obrane da par prikaže kao roditeljske ličnosti koje zaslužuju međusobne posjete.

"Obrana uporno odbija priznati da Dugard i njena djeca nisu bila dio 'obitelji'. Oni su bili njihovi zatočenice, žrtve. Nesretna stvarnost je da Dugard i njena djeca nisu sasvim shvatili da su zatočenice, jer su optuženi kontrolirali njihovu stvarnost", rekao je državni odvjetnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.