Direktor trgovačkog društva iz Baranje lažirao podatke da bi dobio poticaj

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Osijeku je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Osijeku podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina zbog počinjena kaznenog djela subvencijske prevare i zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja. Osim protiv njega, podigli su optužnicu i protiv trgovačkog društva iz Baranje, također zbog kaznenog djela subvencijske prijevare. 

Okrivljenika terete da je 13. siječnja 2016., kao direktor u trgovačkom društvu koje je u ovom predmetu drugi okrivljenik, podnio prijavu na natječaj nadležnoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zahtjevom za potporu iz proračuna Europske unije iako je bio svjestan da to društvo ne ispunjava uvjete da bi dobilo potporu iz EU sredstava. 

Lažnim podacima prijavio trgovačko društvo na natječaj za poticaje iz EU-a i Hrvatske

Okrivljenik je, izvještava DORH, bio svjestan da trgovačko društvo ne može biti prihvatljiv korisnik za sudjelovanje na natječaju za provedbu projekta potpora jer ne ispunjava uvjete o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva propisane u čl. 6. Pravilnika o provedbi Mjere M04 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. ali je prijavu svejedno podnio.

Terete ga kako je to napravio kako bi drugookrivljenom trgovačkom društvu ostvario potporu velikih razmjera iz proračuna Europske unije i Republike Hrvatske.

Prijavio je trgovačko društvo na natječaj nadležnoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sa zahtjevom za potporu iz proračuna Europske unije u iznosu od 1.702.915,46 kuna i proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 300.514,49 kuna.

Podnio je zahtjev uz koji je priložio neistinit izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara lupinastog voća (orah, lješnjak, kesten, badem) od 8. siječnja 2016. koji je bio ovjeren od službenika savjetodavne službe. Tako je ostvario ekonomsku veličinu od 15.863,63 eura i pravo na sudjelovanje na natječaju za dodjelu potpore u ukupnom iznosu od 2.003.429,95 kuna iz proračuna Republike Hrvatske i Europske unije.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je tijekom kontrole zahtjeva za potporu donijela odluku o odbijanju zahtjeva za potporu zbog dostavljanja lažnih podataka o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva.

Službeniku dao lažne podatke

Osim toga, kako je DORH naveo, da bi okrivljenik podnio prijavu za natječaj trebao mu je izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva ovjeren od službenika savjetodavne službe. 

Vezano za izračun, okrivljenog se tereti da je kao direktor u spomenutom trgovačkom društvu u prostorijama savjetodavne službe potpisao izjavu da je za izračun veličine poljoprivrednog gospodarstva službeniku te službe dao realne i stvarne podatke o resursima korištenim u proizvodnji biljnih usjeva na ukupnoj površini od 15,58 hektara koji se odnose na proizvodnu ili kalendarsku godinu. 

Dodaju kako je to napravio iako je bio svjestan da je na površini od 15,58 hektara bilo zasađeno samo 60 sadnica lješnjaka. 

Službenik savjetodavne službe je potom, vjerujući u istinitost izjave i dostavljenih podataka, ovjerio izračun ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 15,58 hektara koji je priložio uz prethodno opisani zahtjev za potporu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.