Dio trgovaca sutra će ipak raditi? Nekima bi kazne mogle biti manje od prometa

Foto: Sime Zelic, Srecko Niketic/PIXSELL

Ovu subotu, usred turističke sezone, dućani i šoping-centri neće smjeti raditi.

>>Ove subote, usred turističke sezone, dućani ne smiju raditi

Kazne bi mogle biti manje od mogućeg prometa

Naime, u subotu je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a po novom Zakonu o trgovini, kojim je zabranjen rad nedjeljom, sada je trgovinama zabranjen i rad blagdanima. I dok trgovci oko nedjelja imaju opciju da bude 16 radnih, za blagdane gotovo svi ne smiju raditi.

Zabrana rada trgovinama na blagdane odnosi se i na pekarnice i tržnice. Smiju raditi samo prodavaonice koje se nalaze u sklopu željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i morskih luka, trajekata i zrakoplova, kao i one na benzinskim postajama, u bolnicama, u hotelima, u kulturnim i vjerskim ustanovama, nautičkim marinama, kampovima i OPG-ovima te zaštićenim područjima prirode.

Međutim, kako se može čuti, neki tu odluku sutra neće poštivati. Razlog? Moguće kazne bit će manje od mogućeg prometa usred sezone. Više oko kazni objasnila nam je odvjetnica udruge Glas poduzetnika Doroteja Jurčić.

Odvjetnica Jurčić: Moja pretpostavka je da će se prvo ići s nižim kaznama

"Da, za razliku od nedjelja, kad trgovac bira njih 16 kad može raditi, blagdanom se ne smije raditi nikako, osim za iznimke određene u zakonu. Pritom, zakon ne radi razliku između prodajnih objekata u turističkim mjestima od onih na kontinentu, tako da ustvari osim tih koji su izuzeti nijedan prodajni objekt ne može raditi", govori ona.

Objasnila nam je da su propisane kazne za pravne osobe od 660 do 39.810 eura, a za odgovorne osobe unutar pravnih osoba kazne su od 530 do 9290 eura. Za obrtnike kazna iznosi od 530 do 13.170 eura.

"Zakon podrazumijeva isključivo novčane kazne. Ako inspektor dođe na lice mjesta, utvrdi da se radi, on može izdati novčanu kaznu jer se radi o prekršaju. No kako znamo, jednom kad inspektor dođe, uvijek može inzistirati na određenim stavkama nevezano s radom blagdanom zbog čega se također mogu propisati kazne. Znamo, nadzor se često vrši na svim frontovima", objasnila je.

"Moja pretpostavka je da će se prvo ići s nižim kaznama, a ako je osoba recidivist, ići će se s većim kaznama. Ne znam hoće li se kome isplatiti. Ove više kazne su doista veliki iznos. Ne znam koliko će se kome isplatiti, ovisi od trgovca do trgovca", napomenula je.

"Ono što znam je da postoje najave kako će toga biti. Srce je sezone, za očekivati je da će određeni trgovci raditi", dodala je.

Pitanje je kako će se Inspektorat postaviti

Koliko bi trgovci mogli u jednom danu zaraditi? Index je razgovarao s osobom iz branše koja nam govori da u turističkoj sezoni veliki supermarket dnevno može ostvariti 200.000 eura prometa. Za manje trgovine radi se, dakako, o manjim iznosima, no neki minimum je par desetaka tisuća eura.

"Teško je reći koliki bi im bio dnevni promet, radi se o širokom dijapazonu trgovaca i po veličini i po vrsti robe koju prodaju. Svakako da se gubici u velikim trgovinama mjere u desecima tisuća eura u jednom danu.

Treba uzeti u obzir da je malom trgovcu koji, primjerice, radi sam i 1000 eura gubitka veliki gubitak. Pitanje je kako će se Inspektorat postaviti, to će biti zanimljivo za vidjeti. Ovo će biti prvi blagdan od promjene zakona", napomenula je Jurčić.

Dodala je kako su udruga Glas poduzetnika i 15 malih trgovaca Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom te kako vjeruje da će on biti ukinut. Istaknula je da se do tada zakon treba poštovati, ali i da svatko odlučuje za sebe u tom pogledu.

Državni inspektorat bez konkretnog odgovora

Index je kontaktirao Državni inspektorat na ovu temu. Pitali smo ih više oko kazni, kao i hoće li biti pojačani nadzori te očekuju li da će neki trgovci ipak raditi.

"Tržišna inspekcija Državnog inspektorata kontinuirano, a sukladno operativnim planovima obavlja inspekcijske nadzore kontrole isticanja radnog vremena te pridržavanja propisanog radnog vremena prodajnih objekata, a sukladno odredbama Zakona o trgovini.

Uz Vaše pitanje, čl. 70. st. 1. t. 9., 10., 11., 12. i 13. i stavkom 2. Zakona o trgovini propisane su prekršajne odredbe vezano uz nepridržavanje propisanog radnog vremena u djelatnosti trgovine, među ostalim ukoliko se trgovac ne pridržava odredbe o neradnim blagdanima.

Prilikom izdavanja prekršajnih mjera, sukladno odredbama posebnih propisa, odnosno u predmetnom slučaju temeljem Zakona o trgovini, te Prekršajnog zakona, a ovisno o prirodi utvrđene povrede, pri odmjeravanju novčane kazne se uzimaju u obzir sve olakotne i otegotne okolnosti koje utječu na visinu izrečene novčane kazne.

Ističemo kako u svim slučajevima izricanja prekršajnih naloga stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova sukladno Prekršajnom zakonu, odnosno podnošenja prigovora na prekršajni nalog, te je isto u nadležnosti sudova kao i u slučaju podnošenja optužnih prijedloga (nadležni općinski (prekršajni) sudovi donose odluku o prekršaju, odnosno sud odmjerava visinu kazne)", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.