Dignute prve optužnice za bespravnu gradnju na Marjanu

DIGNUTE su prve optužnice za bespravnu gradnju na Marjanu! Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo je Indexu da su podignute optužnice sa kaznenim nalogom protiv 67-godišnjeg hrvatskog državljanina i 63-godišnje hrvatske državljanke zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od veljače do početka listopada 2013. godine postupili protivno odredbi članka 106. stavak 1. Zakona o gradnji i bez rješenja o uvjetima građenja izgradili građevinu u području koje je odlukom nadležnog tijela proglašeno kulturnim dobrom.

Društvo Marjan: Konačno su se zakoni počeli provoditi

Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan, pozdravio je dizanje optužnica.

"Ovo su prve optužnice za bespravnu gradnju na Marjanu. Konačno su se zakoni počeli provoditi, neka ovo bude upozorenje za sve koji ubuduće budu htjeli graditi bez papira na Marjanu. Društvo Marjan prijavilo je ove slučajeve, premda je to trebala napraviti Javna ustanova Park-šuma Marjan, koja mora brinuti o zaštiti Marjana. Radi se o spremištu u perivoju kuće Tresić Pavičić, trostruko zaštićenom području i haciendi na Bambinoj glavici. Mene je šokiralo kada su mi u Park-šumi Marjan rekli da je to u redu i da je u postupku izdavanja dozvola. Mi smo reagirali i sve prijavili Državnom odvjetništvu i Građevinskoj inspekciji, koja je izdala rješenje za uklanjanje. Objekti su i dalje tamo, ali je gradnja zaustavljena, a počinitelji predani sudu", kazao nam je Marinić.

Park-šuma Marjan: Ne možemo prijaviti prije no što Građevinska inspekcija utvrdi bespravnu gradnju

Robert Koharević, ravnatelj Park-šume Marjan, kaže da su i oni kazneno prijavili slučaj haciende, ali da to nisu mogli učiniti dok Građevinska inspekcija ne utvrdi da se radi o bespravnoj gradnji. 

"U protivnom bi mogao odgovarati za lažno prijavljivanje. Investitor nam je pokazao građevinsku dozvolu, a mi smo mu rekli da radi u skladu sa njom. No, kada smo vidjeli da je izašao izvan dozvoljenog, odmah smo prijavili slučaj inspekciji i potom podnijeli kaznenu prijavu nakon što je utvrđena bespravna gradnja, tako da ne stoje tvrdnje da Park-šuma nije ništa poduzela", kaže Koharević.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.