Detronizirani dekan Filozofskog plenumu: Podržavam besplatno obrazovanje!

REKTORSKI kolegij Sveučilišta u Zagrebu podržao je tekst peticije kojom studenti traže pravo na besplatno obrazovanje, priopćeno je večeras sa Sveučilišta.

"Stav je Kolegija kako je u svrhu ukidanja studentskih participacija nužno da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Sveučilište u Zagrebu potpišu ugovor kojim bi se iz proračunskih sredstva Sveučilištu osigurao dodatni iznos od približno 290 milijuna kuna, što predstavlja prihod od školarina na svim studijskim razinama za 2008. godinu. Pritom, besplatno školovanje mora biti odraz uspješnog studiranja", navodi glasnogovornica Tamara Dagen u priopćenju Rektorskog kolegija u širem sastavu. 

Dodaju da će ovaj stav sutra biti predočen na izvanrednoj sjednici Rektorskog zbora koju je sazvao njegov predsjednik, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš. 

Bizarno: Primorac će pokušati nagovoriti rektore na "njegovu ideju besplatnog školovanja"

"Model za koji se osobno zalažem je besplatno obrazovanje od vrtića do doktorskih studija ali uz poštivanje kriterija uspješnosti", naglasio je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac govoreći o sutrašnjoj izvanrednoj sjednici Rektorskog zbora.

"Za sve one studente koji taj kriterij zadovoljavaju školovanje treba biti besplatno, bez obzira na njihov ukupni broj" rekao je danas ministar Primorac ističući kako su dosada bila podijeljena mišljenja od strane čelnika visokoškolskih obrazovnih institucija, koji su se, kako kaže Primorac, donedavno zalagali za školarine.

"Želim na licu mjesta vidjeti zalažu li se za to i dalje, ili žele prihvatiti model za koji se ja zalažem", rekao je Primorac objašnjavajući kako mora postojati razlika između onih koji su uspješni, koji su ponavljači i onih koji su vječiti studenti, inače se ruši sustav demokracije i nastupa anarhija.

Miljenko Jurković: Sagradit ćemo veću dvoranu

Večerašnjem je plenumu na Filozofskom fakultetu konačno prisustvovao i zbačeni vladar Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković, koji se vratio sa službenog puta u Brazil. "Sedmica" je ponovno bila dupkom puna sa svega dva kvadratna metra parketa "za hodanje" ispred same katedre.

Nakon što je raspravljeno nekoliko točaka dnevnoga reda, ponajprije pitanje nastavka politike prema medijskom praćenju studentske blokade, moderatorica je dopustila dekanu fakulteta da se obrati pobunjenim studentima. Odmah je primijetio da je potrebno sagraditi veću najveću dvoranu na FFZG-u, jer ju nikada nije vidio puniju.

Miris kapitulacije

Njegovo je očijukanje s plenumom prekinulo je pitanje o tome podržava li zahtjev da se svi imaju pravo na besplatno obrazovanje. Najprije je pokušao izbjeći direktan odgovor pozivajući se na svoje prijašnje izjave i stavove iznesene u njima, no, na fućkanje i inzistiranje studenata morao je biti jasniji pa je rekao "Da, podržavam besplatno obrazovanje", na što se "sedmicom" prolomio pljesak.

Studentima je tako potpisao kapitulaciju i Jurković, a naveliko se priča da će sutra na istovjetan način postupiti i ministar Primorac na sjednici Rektorskog zbora. To se već da iščitati iz "Primorčeve ideje" o besplatnom obrazovanju, za koju se danas sjetio da mu je još davno pala na pamet, kao i izjave Rektorskog kolegija.

Inače, studentski val definitivno je preuzeo Hrvatsku. Jutros su punu podršku pružili i studenti splitskog Pravnog fakulteta koji su zauzeli fakultetsku zgradu, a blokiran je i Kineziološki fakultet.

Krizni štab

Na taj način budući pravnici u Splitu pridružili su se zahtjevima za besplatnim školovanje za sve. Uz studente u Splitu svrstao se i dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš koji je od ranog jutra sa svojim studentima.

"Hrvatska je demokratska zemlja, a studentima je dozvoljen i takav način traženja prava", rekao je dekan Buklijaš za medije. Po uzoru na svoje kolege u Zagrebu studenti splitskog Pravnog fakulteta dobro su pripremili prosvjed. Tako je na katu zgrade u nekoliko prostorija napravljen tzv. "krizni štab". Ondje se nalaze pokrivači, hrana i piće za one studente koji dežuraju na fakultetu. Za vrijeme noćnih dežurstava uz studente će biti mladi asistenti koje je odredio fakultet.

Danas je inače sedmi dan studentskih prosvjeda u našoj zemlji, a svi se nadaju kako će se ovaj trud nagraditi te će buduće generacije moći studirati ono što žele bez obzira na platežnu moć njihovih roditelja.

Splitski rektor traži obustavu blokade

Odmah nakon blokade medijima se obratio i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić koji je na sastanku sa svim dekanima splitskih fakulteta Rektor i dekani donio jednoglasnu odluku da se odmah prekine s blokadom nastave.

Također, prihvaćena je inicijativa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da se sukladno zahtjevima Nezavisne studentske inicijative u hitnu proceduru izmjena uputi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji će regulirati pravo na besplatno školovanje uspješnih i socijalno potrebnih studenata.

Dubrovčani uživaju

I dok se gotovo cijela Hrvatska budi, dubrovački studenti obavijestili su danas javnost kako su studenti dubrovačkog Sveučilišta Odjelu za ekonomiku i poslovnu ekonomiju posjetili luksuzni mega kruzer MSC Musicu, talijanske kompanije MSC Cruises. Prošlog tjedna dubrovačka inicijativa okupila je svega deset studenata što je bilo nedovoljno za bilo kakav izraz nezadovoljstva.

Blokirana akademska Pula

Danas su se pridružili i studenti pulskog sveučilišta "Juraj Dobrila", a blokadom žele doprinijeti glavnoj ideji, a to je besplatno školovanje. Naime dvadesetak studenata okupilo se ispred Fakulteta ekonomije i turizma s nekoliko transparenata.

U podne je najavljena i konferencija za novinare gdje će biti riječi o detaljima blokade svih pulskih fakulteta i pridruživanju prosvjedima za besplatno studiranje u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Širi se plamen

Dodajmo ovim informacijama i onu kako se očekuje kako će se danas pridružiti studenti Veleučilišta u Varaždinu, a danas bi u blokadu trebali i  studenti Hrvatskih studija. Studenti  Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu raspravljat će na tribini koja bi se trebala održati u utorak navečer o eventualnim aktivnostima vezanim uz zahtjeve studenata,

U Rijeci je danas stanje nepromijenjeno jer studenti riječkog Filozofskog fakulteta nastavljaju i danas s blokadom zgrada fakulteta, a imaju podršku svojih kolega s Medicinskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Akademije primijenjene umjetnosti.

"Sama implikacija kako je studentska mobilizacija moguća jedino uz političku inicijativu degradirajuća je za svakoga studenta, ne samo za one koji aktivno u  blokadi sudjeluju i daju doprinos njenoj realizaciji, već i za studente kao društvenu skupinu u cijelosti. Sličan stav zauzima i premijer Sanader koji kontinuirano povezuje novinarska pitanja o studentskom prosvjedu uz nadolazeće lokalne izbore. Premijerov angažman o gorućem problemu fakulteta, te onaj ministra Primorca, toliko je ništavan i čini njihov paternalistički stav prema studentima potpuno neutemeljenim", stoji u proglasu Nezavisne inicijative studenata za pravo na besplatno obrazovanje Rijeka.

Blokiran i Osijek

U Osijeku su se danas studentima s Filozofskog te Učiteljskog fakulteta pridružili i oni s Ekonomskog fakulteta.

Naime, sinoć je na plenumu dogovoreno kako će se blokirati Fakultet, no da se neće ometati rad djelatnika fakulteta, ali i da će redari obilaziti učionice, kako bi blokadu proveli u potpunosti.

M.M./A.B.
Foto: Goran Šebelić, Mario Todorić, Željko Šop (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.