Afričke zemlje optužile EU: Ne želi zabraniti trgovinu, ugrožava život nilskih konja

Foto: EPA

DESET afričkih zemalja optužilo je Europsku uniju da ugrožava opstanak nilskog konja jer ne želi podržati predloženu zabranu komercijalne trgovine.

Lokalni stručnjaci navode da je nezakoniti lov istrijebio populaciju nilskih konja u pet afričkih država: Alžiru, Egiptu, Eritreji, Liberiji i Mauritaniji. No, Bruxelles se i dalje planira usprotiviti nastojanju da se zabrani globalna trgovina proizvodima od nilskih konja na konferenciji Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore u Panami koja će se održati 14. studenog, kako saznaje The Guardian.

Ovakav stav EU je izazvao ozbiljnu zabrinutost za budućnost ove vrste među predstavnicima 10 država: Benina, Burkine Faso, Srednjoafričke Republike, Gabona, Gvineje, Liberije, Malija, Nigera, Senegala i Toga.

Pad populacije od 30 do 50 posto

"Otvorenim protivljenjem našem prijedlogu, EU ugrožava šanse regija zapadne i središnje Afrike, na kojima obitava više od polovice populacije nilskih konja, da na odgovarajući način osiguraju opstanak vrste", stoji u pismu od 20. rujna upućenom Europskoj komisiji.

"Nilski konji neprimjetno umiru već 30 godina. Moramo djelovati prije nego što izumru", dodaje se.

Između 2009. i 2018. se na globalnom tržištu našlo gotovo 14.000 dijelova nilskih konja. Unatoč procijenjenoj globalnoj populaciji između 115.000 i 130.000 jedinki, kod ovih sisavaca je tijekom posljednjeg desetljeća zabilježen ukupni pad populacije od 30 do 50 posto.

Europska komisija još uvijek raspravlja o svom konačnom stajalištu po tom pitanju sa zemljama EU. Neki dužnosnici navode da niti razmjer ilegalne trgovine niti pad populacije među nilskim konjima nisu dovoljan razlog da se opravda zabrana trgovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.