Danas novo brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

DANAS u 15:30 počet će novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, a odvijat će se u glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj dvorani Zetra, javlja Klix.

Prije tri dana je Centralna izborna komisija (CIK) na sjednici odlučila da se ponovno broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske.

Prema dosadašnjim rezultatima Milorad Dodik iz SNSD-a ima 291.915 glasova, dok Jelena Trivić iz PDP-a ima 262.969 glasova. To je razlika od gotovo 29.000 glasova. Opozicija je tražila novo brojanje glasova jer su uvjereni da je Dodik pokrao izbore.

Dodik: Moja pobjeda nije sporna

Opozicija smatra da su se nepravilnosti pojavile nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati. Kažu da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti te zastrašivani kako bi se Dodiku osigurala pobjeda. Opozicijske stranke navode da je vlast slala "batinaše" da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora, piše Klix. 

Ponovno brojanje glasova je neprihvatljivo vladajućima u Republici Srpskoj jer misle da je izborni proces bio zakonski regularan. Na jučerašnjoj konferenciji za medije Dodik je rekao da njegova pobjeda nije sporna.

Uoči novog brojanja, pojavila se informacija da u Doboju sa 61 biračkog mjesta, CIK-u nisu vraćene vreće s neiskorištenim listićima. To znači da od ukupno 120.000 neiskorištenih glasačkih listića, njih 60 posto nije vraćeno. 

Nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na Općim izborima u BiH održanima 2. listopada, Trivić je proglasila pobjedu. No, kako je vrijeme odmicalo, Dodik je prešao u izborno vodstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.