Tko je danas uhićeni Fikret Abdić?

Foto: FaH

DANAS je u Velikoj Kladuši na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine uhićen Fikret Abdić, načelnik općine, i to pod sumnjom u zloupotrebu položaja i korupciju. Fikret Abdić je bio jedan od najistaknutijih privrednika u socijalističkoj Jugoslaviji, tvorac prehrambenog giganta Agrokomerc, koji je u drugoj polovici 1980-ih uhićen zbog financijskih malverzacija.

>> Uhićen Fikret Abdić

Nema sumnje da će reakcije na Abdićevo uhićenje biti dvojake: njegovi kritičari i mrzitelji, a Abdić je osoba koju mnogi (s pravom) ne podnose, reći će da je kao načelnik Velike Kladuše nastavio sa svojim starim navikama, dok će Abdićeve pristaše, koje odlikuje skoro pa fanatična lojalnost, naricati nad još jednom nepravdom koja je učinjena njihovom Babi, kako je Abdiću nadimak u narodu velikokladuškog kraja. 

Uspon Agrokomerca

Fikret Abdić jedna je od najupečatljivijih osoba novije bosanskohercegovačke povijesti, čovjek koji je cijeli jedan kraj izvukao iz najgoreg siromaštva, pa kasnije postao osuđeni ratni zločinac koji je, primjerice, jednako dobro surađivao s Franjom Tuđmanom i Miloradom Ulemekom Legijom. 

Abdić je rođen 1939. godine u selu Donja Vidovska, kao treće od trinaestero djece. Završio je fakultet i postao inženjer agronomije. Abdićeva vjera u jugoslavenski socijalistički poredak kasnije će ga bitno razlikovati od ostatka vrha SDA, kojoj se pridružio kao kandidat za člana Predsjedništva BiH na prvim demokratskim izborima početkom 1990-ih, s obzirom na to da su oni, predvođeni Alijom Izetbegovićem, bili formirani u mladomuslimanskoj ideologiji i u opoziciji socijalističkim vlastima.

Kao mlad i perspektivan kadar Abdić je postao direktor Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kladuši, koju je predanim radom pretvorio u kombinat Agrokomerc, jednu od najmoćnijih firmi u Jugoslaviji. Pritom je cijelu Cazinsku krajinu izvukao iz siromaštva te stekao vjernost ljudi tog kraja, koji su ga kasnije pratili i kada je donosio katastrofalne, pa i zločinačke odluke.

Afera koja je uzdrmala Jugoslaviju

Agrokomerc se sredinom 1980-ih pretvorio u aferu, Abdić je optužen za izdavanje mjenica bez pokrića - što nije bila neuobičajena poslovna praksa u Jugoslaviji - te je sve kulminiralo polumontiranim procesom čija je prava meta bio komunistički moćnik iz BiH Hamdija Pozderac. Abdić kao direktor Agrokomerca bio je uhićen i optužen za djelo kontrarevolucionarnog ugrožavanja društvenog uređenja SFRJ-a, a sve je pratila propagandna kampanja dijela beogradskih komunističko-nacionalističkih medija.

>> POVIJEST SE PONAVLJA Trideset godina od izbijanja afere Agrokomerc

Epilog afere bio je pad Agrokomerca, čije dijelove još uvijek pokušava prodati Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Afera Agrokomerc tada je pomela s položaja važne bosanske političare, među njima i Hamdiju Pozderca, koji je trebao preuzeti vodstvo kolektivnog Predsjedništva SFRJ-a. Abdić je u zatvoru bio do 1989.

Dobio najviše glasova za člana Predsjedništva BiH na prvim demokratskim izborima

Istovremeno je među muslimanima u BiH Abdić postao nešto poput narodnog heroja, nepravedno optuženog uznika, što je izvrsno kapitalizirano na izborima koji su došli 1991. Na njima je Abdić kao kandidat SDA dobio najviše glasova za člana Predsjedništva BiH, koje je tada brojilo sedam članova, no predsjednik Predsjedništva je nakon pritisaka SDA postao Izetbegović. 

Početak rata u BiH Abdić je dočekao politički izoliran unutar SDA, neuspješno pokušavajući u jednom trenutku zaustaviti pokolj u Bijeljini u izvedbi Arkanovih snaga, da bi se uskoro prebacio u svoju bazu, Veliku Kladušu, te počeo voditi politiku neovisno o Sarajevu. Tako je u rujnu 1993. nastala Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, koja je ovisila o milosti Franje Tuđmana i srpskih snaga u BiH, a proizvela je građanski rat među Bošnjacima u cazinskom, odnosno bihaćkom kraju. 

Autonomna pokrajina Zapadna Bosna i ratni zločini

Abdić se nakon sloma AP Zapadna Bosna sklonio u Hrvatsku, u kojoj je imao svoje tvrtke. U Hrvatskoj je osuđen za ratne zločine, najprije na 20 godina zatvora, a zatim mu je kazna smanjena na 15 godina. Na izlasku iz zatvora u Puli 2012. godine dočekalo ga je nekoliko oduševljenih Velikokladušana, sretnih što im se “Babo vratio”.

>> Fikret Abdić prvi put nakon izlaska iz zatvora došao u BiH: Ponosan sam na sve što sam radio

Povratak u Veliku Kladušu

Abdić je u BiH osnovao stranku Demokratska narodna zajednica (DNZ), koja je imala relevantnu ulogu samo na lokalnom nivou u Cazinskoj krajini.

>> Ratni zločinac Fikret Abdić Babo preuzeo mandat načelnika, Bošnjaci bojkotirali svečanost

Na općinskim izborima 2016. godine 77-godišnji Abdić postao je načelnik općine Velika Kladuša s podrškom 48,1% birača koji su izašli na izbore. Više puta je kroz godine Abdić obećavao obnovu Agrokomerca i ekonomski procvat Cazinske krajine, ali se to nije dogodilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.