Cvik: Da sam zaradio sedam milijuna kuna, pristao bih biti u zatvoru do penzije!

JAKŠA CVITANOVIĆ Cvik nastavio je i treći dan s iznošenjem svoje obrane. Sve je danas ipak uspio kazati, no vremena i strpljenja za odgovore na pitanja tužiteljice Natalije Petković - nije imao. Umorilo ga je petosatno iznošenje obrane, a zakruljilo mu je i u želucu.

Zamantalo se Cviku od gladi

"Od gladi mi se manta pa bih na pitanja odgovarao kad budem malo više koncentriran", zamolio je Cvik suca Zorana Matulovića, koji je odmah provjerio koliko ga posla čeka na idućoj raspravi zakazanoj za sredinu ožujka. Petnaest pitanja imat će branitelj Jadran Franceschi, a Petkovićka desetak. Izvjesno je da će Cvikova obrana uzeti još jednu kompletnu raspravu, ako ne i dvije. 

Želita pamti brojeve, ne bi da je Pentium 4

Uvodno je još par slova kazao o Želiti Tomić i njezinu iskazu. Spominjala je njegov broj mobitela, a svoje brojeve nije uspjela zapamtiti. "Isprva nije znala ni registracije vozila koja sam ja navodno vozio. Znala je samo početne brojeve ili slova. Nakon tri godine znatno joj se popravila memorija pa je na raspravi sve brojeve izdiktirala. Ne bi da je Pentium 4. Lako se da zaključiti da je to naručeno", kazao je Cvik, koji se potom prebacio na drugu točku optužnice, koja njega, brata i curu, dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu, tereti za pranje sedam milijuna kuna zarađenih na preprodaji heroina na Korčuli tijekom tri i pol godine.

"Sedam milijuna nisam vidio na televiziji, kamoli u stvarnom životu"

"Da sam uistinu zaradio tih sedam milijuna kuna, pristao bih biti u zatvoru do penzije. To je enorman iznos, koji nikada nisam vidio na televiziji, a pogotovo u stvarnom životu. Neka sud pogleda ove okrivljenike iza mene pa neka ocijeni je li njih moguće organizirati. S njima nije moguće zaraditi ni 200 kuna, a ne sedam milijuna", nije imao milosti Cvik prema svom društvu na optuženičkoj klupi.

Sve je Uskok tajnim mjerama nadzora mogao lako utvrditi, drži Cvik. Uto je tužiteljica Petković spazila branitelje Leopolda Aljinovića i Srđana Granića kako pričaju. Njoj se to učinilo ometanjem rasprave. Aljinović joj je odvratio da komentiraju obranu. Situaciju je smirio Matulović upozorenjem da ubuduće moraju tražiti riječ.

O perilici, motorima, autima, gliserima, policama...

Cvik se požalio na vještaka knjigovodstvene struke: "Zoran Kastropil više je puta zbrajao iste cifre u poslovnim knjigama pa je došao do puno većeg prometa od stvarnog". 

Pojašnjavao je potom situaciju sa svojim gliserima, motorima, nekretninama... Bilo je nekih fiktivnih uplatnica, sve se Jakša potrudio objasniti, a nešto će i priložiti u spis. Dotakao se i perilice Zanussi, koja je također uvrštena u optužnicu. "To mi je smiješno. Pa zar sam trebao prati robu na ruke dolje na moru?! Ne znam jesam li je kupio ja ili Ana. Pokvarila se pa sam je nosio niz skale... Činilo mi se da ima 150 kila", izjadao se Cvik. 

Osnovao firmu, kupio mobitele za radnike...

Osvrnuo se i na nekoliko polica životnog osiguranja te osnivanje tvrtke Rinker, čiji je vlasnik, osnivač i direktor. "Društvo je osnovano za razne namjene, trebalo se baviti charterom, što se vidi iz priložene dokumentacije. Temeljni kapital je iznosio 20 tisuća kuna. Mislio sam zaposliti nekolko djelatnika. Da lakše rade, nabavio sam tri, četiri mobitela", kazao je Cvik.

Velolučki ugostitelji pomagali Cviku

Posuđivao je novac od kuma Edija Vlašića i Josipa Čosića. Trebao mu je za gliser. Novac nije vratio pa ga Čosić misli tužiti za nevraćenih 20 tisuća eura. "Ne znam što ću", pojadao se Cvik. Otkrio je i da su mu prijatelji pomogli nabaviti gliser. Uplaćivali su mu novac na tekući račun. "Radi se o Dariju Favri, Ivici Borovini i Jošku Bikiću", naveo je Cvik.

Posljednja dvojica velolučki su ugostitelji, koji su se svojedobno našli na anonimnom letku koji otkriva stvarne narko bossove u Luci. Borovinu, inače bivšeg policajca, za otmicu je optužila Želita Tomić, a kasnije se ispravila da ga je zamijenila. 

"Ana je htjela auto, a zna se da žene o tome ne znaju puno..."

Cvik je objasnio kupnju papreno skupog BMW-a 550. "Ana je htjela neki dobar auto. A zna se da se žene ne razumiju puno u automobile pa sam nadgledao sve oko nabave. Osobno sam bio u Splitu u Tomića kako bih pogledao vozilo", podsjetio se Cvik. 

Nabavio je i dva motocikla Yamaha. Fazera je uzeo njegov prijatelj Ivan Košuta, Cvik se odlučio za XT 660. Posredovao je za zastupnika Yamahe pa je, kaže, izašao ususret prijatelju. Za svoj motocikl pokušao je preko Birimišinog ureda izbiti PDV, ali tvrdi da nije uspio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.