Čudi vas presuda Ercegu? Sjetite se zlokobnih Karamarkovih riječi

Foto: Borna Filic/Pixsell/FaH

ZORAN ERCEG danas je nepravomoćno osuđen jer je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu viknuo "Tuđman ratni zločinac".

Erceg je, podsjetimo, jutros osuđen na 15 dana zatvora, uvjetno na godinu dana, a sudac mu je na godinu dana zabranio pristup Tuđmanovom spomeniku. Kažnjen je i novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna. 

Sudac je prilikom izricanja presude odbio pročitati njezino obrazloženje.

Posebno je zanimljivo da čak ni policija, koja je prilično nasilno privela Ercega nakon incidenta prilikom otkrivanja spomenika Tuđmanu, u optužnom prijedlogu nije tražila tako visoku kaznu. Policija je, naime, za Ercega tražila 10 dana zatvora, a sudac mu je dosudio - 15 dana.

No ono što je neosporna činjenica jest da je Erceg uzvikom da je Tuđman ratni zločinac javno izrazio svoje mišljenje, a sloboda izražavanja mišljenja u Hrvatskoj je zaštićena Ustavom RH, najvažnijim pravnim dokumentom u državi.

Smije li se u Hrvatskoj slobodno izraziti mišljenje? 

Na presudu već stižu brojne reakcije, pa je tako Kuća ljudskih prava poručila da je "Prekršajni sud u Zagrebu ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanki, uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju".

"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva", kažu u Kući ljudskih prava.

Iako je presuda Ercegu nepravomoćna, nema nikakve dvojbe da je Prekršajni sud u Zagrebu ovom odlukom izvršio direktan udar na slobodu izražavanja. Erceg, naime, nije nikome prijetio niti je ikoga ugrožavao izražavanjem svog političkog stava.

Ostvarilo se zlokobno Karamarkovo proročanstvo

U tom je kontekstu zanimljivo prisjetiti se izjave bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je 2014. u jednom intervjuu najavio svojevrsno uvođenje verbalnog delikta u vezi s likom i djelom Franje Tuđmana.

"Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će se poštivati Domovinski rat, naši branitelji i poginuli i politička doktrina Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška", rekao je tada Karamarko.

Sam Karamarko je u međuvremenu odletio s političke scene, ali duh te njegove izjave je itekako prisutan u današnjoj presudi Ercegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.