Članovi programskog vijeća tvrde da se puštanjem Sanaderovog govora prekršio zakon

GLAVNA urednica Informativnog programa HRT-a Hloverka Novak Srzić danas je na Programskom vijeću HRT-a morala braniti odluku o puštanju 50-minutnog govora bivšeg premijera Ive Sanadera nakon njegove ostavke na stranačkom skupu.

Podsjetimo, u Zakonu o elektroničkim medijima stoji kako "nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, izuzev za vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu" (članak 18, paragraf 7) kao i da "političke stranke i koalicije ne smiju biti pokrovitelji programskog sadržaja osim u vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu" (članak 21, paragraf 3). Kršitelji zakona mogu biti sankcionirani novčanom kaznom u iznosu do čak milijun kuna!

> Kazna do milijun kuna: Emitiranjem Sanaderovog govora HRT prekršio zakon!

Iako je Zakon vrlo jasan, a neki članovi Vijeća su se složili da je emitiranje ovog govora bilo protuzakonito, Hloverka Novak Srzić ostala je pri tome da je govor završio u eteru jer je to bilo od općeg javnog interesa. Ona tvrdi i kako su o puštanju govora bili obaviješteni i ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić te direktor programa HTV-a Domagoj Burić. Na njezinu su stranu, navodno, stali i pravnici s kojima se konzultirala i koji su joj potvrdili da nema zakona koji će javnosti uskratiti pravo na informaciju.

Član Programskog vijeća Hašim Bahtijari smatra kako govor nije trebalo emitirati te da su time prekršeni Zakon o HRT-u i Zakon o elektroničkim medijima. Zaključio je kako taj govor nije trebalo emitirati, iako je to javni interes. To što Sanader u tome 50-minutnom govoru nije rekao ništa novo je za urednicu Informativnog programa isto bitno jer je i to informacija.

Hloverka Novak Srzić tvrdi da je nitko iz HDZ-a nije zvao

Hloverka Novak Srzić tvrdila je i kako je nitko iz HDZ-a nije zvao da emitira taj govor, a odluku o emitiranju je donijela autonomno i, po njezinom mišljenju, profesionalno. To što je to vjerojatno i protuzakonito, što je mišljenje i nekih članova Vijeća, izgleda kako urednici nije posebno bitno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.