Chavez ugostio Ahmadinedžada: Nikad više nećemo klečati pred imperijalistima

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad započeo je svoju turneju po Latinskoj Americi, a za početak je odlučio posjetiti svog velikog prijatelja Huga Chaveza. Ahmadinedžad nakon Venezuele ide u posjet Nikaragvi, Kubi i Ekvadoru.

Iranski predsjednik je u Caracasu dočekan uz vojne počasti, a "prkosni" dvojac nije dugo čekao da uzvrati na američke objede koje su prethodile njihovom susretu. "Želimo svim zemljama jasno dati do znanja da ovo nije trenutak za produbljivanje odnosa i veza, bilo sigurnosnih ili ekonomskih, s Iranom", poručila je glasnogovornica State Departmenta u petak i tako se nadovezala na mjere koje Obama potpisao prije desetak dana, a koje će svim zemljama dodatno otežati kupovinu iranske nafte.

Obama, koncentriraj se na probleme u svojoj zemlji

"Kaže Washington da nije pametno približavati se Iranu, ali ja se na to mogu samo nasmijati. SAD više neće moći dominirati svijetom. Obama, zaboravi na to! Bolje ti je da misliš o problemima u svojoj zemlji, a ima ih puno", odgovorio je Chavez Amerikancima u televizijskom obraćanju, prenosi Reuters.


"Mi smo slobodni. Narodi Latinske Amerike više nikada neće klečati, niti će se pokoriti imperijalistima Jenkijima. Nikad više. Jenkiji tako pokušavaju zauzdati i Rusiju, snagu koja dolazi. Sad isto pokušavaju napraviti i Iranu, jer se boje njegove snage", dodao je.

SAD protjerao venezuelansku diplomatkinju

U međuvremenu je SAD povukao još jedan dvojbeni politički potez, koji će definitivno dodatno zakomplicirati odnose dviju država, kada su generalnu konzulicu Venezuele u Miamiju, Liviju Acostu Nogueru, proglasili nepoželjnom i naredili joj da do sutra napusti zemlju. Noguera je navodno razgovarala o mogućim cyber napadima na SAD dok je bila na funkciji u veleposlanstvu Venezuele u Meksiku 2008. godine, a istragu o njenim komentarima vodi FBI.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.