Češki milijarder poginuo u padu helikoptera. Tko je on bio?

Foto: PPF

ČEŠKI milijarder Petr Kellner poginuo je u padu helikoptera na Aljasci, priopćila je njegova financijska grupa PPF u ponedjeljak.

PPF navodi da je u nesreći, čije se okolnosti istražuju, poginulo pet osoba.

"U najdubljoj boli javljamo da je osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kellner, tragično preminuo u nesreći helikoptera na Aljasci 27. ožujka."

Kellner (56) je počeo stjecati bogatstvo za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a ono se, po tvrdnjama Forbesa, procjenjuje na 17.5 milijardi dolara.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija.

Grupa PPF ulaže u niz poslovnih grana, od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede do nekretnina. PPF ima sjedište u Nizozemskoj, a aktivan je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Tko je bio Petr Kellner?

Kellner je dobro poznat u državama zapadnog Balkana, prije svega Srbiji i Crnoj Gori. Njegovi poslovi su uključivali telekomunikacije, piše Radio Slobodna Europa.

PPF, u većinskom vlasništvu Kellnera s udjelom od 98.93 posto, u ožujku 2018. godine je kupio kompanije norveške telekomunikacijske Telenor grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji za 2.8 milijardi eura.

Transakcija je uključivala, kako je priopćila Telenor grupa, mobilne operacije u ovim zemljama i pružanje tehničkih usluga. Na stranicama PPF-a stoji da je na kraju 2018. godine mobilni operater Telenor imao preko devet milijuna korisnika u ove četiri države i da je zapošljavao skoro 3600 ljudi.

Prema Forbesovoj listi milijardera za 2020. godinu Petr Kellner je bio 68. najbogatiji čovjek na svijetu s 14.9 milijardi dolara neto vrijednosti. Prema Forbesu, na dan kada su mediji objavili da je poginuo neto vrijednost njegovog bogatstva bila je 17.5 milijardi dolara.

Poslovi PPF-a

Petr Kellner je bogatstvo počeo stjecati devedesetih godina kada je osnovao investicijski fond koji je kupio kontrolni udio u najvećem češkom osiguravajućem društvu. Prema Forbesu, velika ulaganja u financijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

PPF je nakon telekomunikacijskih mreža počeo ulaziti u medijski sektor u središnjoj i istočnoj Europi. Preko sestrinske grupe CETIN PPF je vlasnik telekomunikacijske infrastrukture u Češkoj, piše RSE.

CETIN je 2018. prodao 25 posto udjela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacijskoj kompaniji Antena Hungaria.

U listopadu 2020. godine PPF grupa je, nakon zelenog svjetla Europske komisije za akviziciju kompanije Central European Media Enterprises (CME), preuzela većinski udio u ovoj europskoj mreži za emitiranje. U njenom vlasništvu su češka privatna televizija s nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Europska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME-a Kellnerovom PPF-u mogla pojačati utjecaje na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Kako je stradao Kellner?

Petr Kellner se nalazio u helikopteru koji se srušio na Aljasci.

Kako je objavljeno, helikopter je prevozio goste na skijanje po padinama s neuređenim, prirodnim stazama. Nacionalni odbor za sigurnost prometa Aljaske objavio je da će provesti istragu kako bi utvrdio što je izazvalo pad helikoptera.

U nesreći su osim 56-godišnjeg Kellnera poginuli još jedan češki državljanin, dvojica vodiča i pilot. Jedna osoba je preživjela i u teškom je stanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.