Ruski diplomat, otrov ricin i uklonjeni sovjetski spomenik. Što se događa u Pragu?

Foto: EPA

ANDREJ Končakov je 14. ožujka doletio na Međunarodni aerodrom Vaclav Havel letom iz Moskve. Ovaj 34-godišnji Rus koji već godinama živi u Pragu nedavno je dobio diplomatski status kao direktor dvije ruske državne institucije u Češkoj.

Končakov je, međutim, osoba koju su češki mediji u eksplozivnom otkriću identificirali kao sudionika zavjere za atentat na praškog gradonačelnika i još dvojicu lokalnih dužnosnika. Naime, gradonačelnik Zdenek Hrib nedavno je odobrio odluku o preimenovanju trga ispred ruskog veleposlanstva u Trg Borisa Nemcova, istaknutog ruskog oporbenjaka koji je ubijen u Moskvi 2015. na mostu ispred Kremlja. 

Drugi dužnosnik Ondrej Kolar, načelnik gradske četvrti u Pragu, odobrio je uklanjanje spomenika Ivanu Konevu, sovjetskom maršalu koji je predvodio snage Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacističke Njemačke - i zatim nametnule satelitski komunistički režim koji je vladao Čehoslovačkom idućih 45 godina. Konev je, uz to, imao vodeću ulogu u krvavom gušenju Mađarske revolucije protiv komunističke vlasti 1956., a sudjelovao je i u pripremi sovjetske invazije na Češku kojom je ugušena slična prodemokratska pobuna, takozvano Praško proljeće. Tekst koji to objašnjava dodan je na podnožje ovog spomenika u Pragu 2018., što je razljutilo Moskvu. 

A treći dužnosnik Pavel Novotni odobrio je u svojoj četvrti postavljanje spomenika tzv. Ruskoj oslobodilačkoj armiji, poznatoj i kao Vlasovljeva armija, sastavljenoj od Rusa koji su se borili na strani Nijemaca dok se nisu odmetnuli od njih na kraju rata i pokušali se predati Amerikancima.

Pokušaj atentata zbog kipa i imena trga?

Sva trojica su stavljena pod policijsku zaštitu nakon što je policija navodno otkrila da je ruski diplomat Končakov donio otrov ricin kad je u ožujku doletio u Prag, poslije čega je prevezen službenim automobilom u veleposlanstvo, prema izvještajima tjednika Respekt i emisije 168 sati češke javne televizije. 

Respekt se pozvao na neimenovanog češkog sigurnosnog dužnosnika i optužio Kremlj za zavjeru trovanja gradonačelnika Hriba i druge dvojice dužnosnika. Rusko veleposlanstvo, koje ima čak 140 diplomata, češke obavještajne službe već dulje smatraju centrom ruskih špijunskih aktivnosti u toj zemlji. Iako su češke službe navodno znale za zavjeru u tom trenutku, nisu ga privele. 

Kako na svojoj stranici piše američki radio sa sjedištem u Pragu, Radio Free Europe/Radio Liberty, zapadni sigurnosni analitičari smatraju da je ova zavjera, ako je istinita, jedna od najdrskijih ruskih akcija u zemlji članici NATO-a i Europske unije otkako je Putin došao na vlast prije 20 godina. A konkurencija je poprilična - podsjetimo, britanska vlast optužila je Moskvu da je pokušala ubiti bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja bojnim otrovom novičokom u engleskom gradu Salisburyju u ožujku 2018. Jedna Britanka umrla je nakon što je došla u doticaj s otrovom. 

>>Rusi osumnjičeni za trovanje u Engleskoj: "Mi smo samo turisti"

No je li to istina?

Ruski diplomat: Nosio sam dezinficijens i slatkiše, a ne ricin

Odgovor na to pitanje još ne znamo, ali evo što znamo. 

Končakov je za češki portal Seznam Zpravy negirao da je prokrijumčario ricin iz Moskve tvrdeći da je u prtljazi imao "dezinficijens i slatkiše". "To mora da je neka pogreška", dodao je. 

Dva mjeseca kasnije Končakov je po svemu sudeći i dalje u ruskom veleposlanstvu u Pragu, piše RFE/Rl - niti je napustio zemlju, niti je protjeran. Ovaj Rus je inače na čelu Ruskog centra za znanost i kulturu, kao i agencije za pomoć Rusima koji žive u inozemstvu Rosotrudničestvo. Diplomatski imunitet je dobio prošle godine, zbog čega mu prtljaga nije bila pregledana.

"Kremlj je iskoristio sličnu tehniku u atentatu na Aleksandra Litvinenka (polonijem podmetnutim u čaj) 2006. i u pokušaju atentata na Sergeja Skripalja 2018. U oba slučaja dužnosnik je iz Moskve prokrijumčario egzotični otrov u zemlju u kojoj su mete bile locirane i nakon što je zavjera provedena u djelo, u oba slučaja je razotkriven", upozorava viši suradnik instituta RAND Corporation i bivši američki diplomat s iskustvom bavljenja s Rusijom William Courtney.

Rusija je, kao i obično, odbacila optužbe 

"Nismo svjesni ove istrage. Ne znamo tko je to istraživao i što se istraživalo. To izgleda kao još jedna istraga", rekao je još 27. travnja glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov. 

Diplomatski imunitet otežava istragu

Češki dužnosnici potvrdili su da policija istražuje slučaj, kao i protuobavještajna agencija BIS. Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček izjavio je da će bilo kakva akcija protiv ruskih diplomata biti poduzeta tek na temelju rezultata policijske istrage.

No istraga je otežana različitim faktorima - diplomatskim imunitetom, različitim stavovima samih čeških dužnosnika, osjetljivim pitanjem odnosa s Moskvom i nedostatkom jasnih dokaza, barem javno dostupnih.

I ruska televizija RT iskoristila je priznanje češkog ministra unutarnjih poslova Jana Hamačeka da ne mogu protjerati Končakova bez dokaza kao potvrdu da se cijela stvar svodi na "puke sumnje". 

Hamaček je, međutim, u izjavi za češku televiziju optužio neimenovanog sigurnosnog dužnosnika koji je pustio informaciju o planiranom atentatu u medije da je na taj način upropastio istragu. "To je zakompliciralo živote mnogih ljudi, zakompliciralo je rad sigurnosnih službi, omelo reakciju naših agencija na potencijalne prijetnje i ugrozilo mnoge živote u tom trenutku", rekao je Hamaček te obećao da će odgovorna osoba biti kažnjena. 

Rusko veleposlanstvo u međuvremenu je i samo zatražilo policijsku zaštitu za Končakova zbog navodnih prijetnji koje je dobio.

Češki predsjednik Miloš Zeman, poznat po svojim euroskeptičnim i proruskim stavovima, i sam je izrazio da ne vjeruje u zavjeru netočno tvrdeći da je ricin laksativ, a ne smrtonosni otrov. Štoviše, retorički se zapitao jesu li praški gradonačelnik i načelnici četvrti zatražili zaštitu da "privuku pozornost".

Neki analitičari, pak, misle da Rusija nije namjeravala otrovati praškog gradonačelnika, već da se radi o metodi zastrašivanja. "Ovo ima elemente psihološke kampanje protiv Češke kako bi Rusija pokazala svoje neodobravanje nedavnih postupaka Praga", komentirao je Ben West, viši sigurnosni analitičar u obavještajnoj tvrtki Stratfor, za RFE/RL.

West je dodao da je sovjetski KGB koristio ricin u inozemnim likvidacijam političkih meta, primjerice pri ubojstvu bugarskog disidenta Georgija Markova u Londonu 1978. Markov je, nevjerojatno, uboden kišobranom u koji je umetnuta šprica s ricinom. No kako je ovaj otrov mnogo manje opasan ako se unese oralno i kako postoje daleko učinkovitiji otrovi, čudno je da bi ruske službe izabrale baš njega.

Ustvari, smatraju West i drugi sigurnosni stručnjaci, moguće je da su upravo Rusi pustili informaciju o ricinu kako bi zastrašili češke vlasti. Jedno je sigurno - Moskva i Putin osobno su izuzetno osjetljivi na pitanje zasluga Sovjetskog Saveza u pobjedi protiv nacista u Drugom svjetskom ratu. Možda, su, zaista u ovom slučaju na svoj beskrupulozni način htjeli poslati poruku Česima? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.