Cerar tvrdi da je Europska komisija spremna pomoći oko provedbe arbitraže

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je spremna pomagati u provođenju arbitražne presude o granici s Hrvatskom, izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Miro Cerar, nakon sastanka s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom, na kojemu je središnja tema bila privatizacija Nove Ljubljanske banke (NLB).

Cerar je nakon susreta u izjavi za javnost kazao da mu je Juncker zajamčio kako Europska komisija ostaje na dosadašnjem stajalištu da arbitražnu presudu treba "poštovati i primijeniti".

Komisija je spremna pomoći u provedbi arbitraže?

"U tom smislu smo obojica konstatirali kako je došlo vrijeme da Komisija počne s onim što je i sama najavila kad je izrazila spremnost pomoći u provedbi arbitražne odluke", kazao je slovenski premijer. Juncker je najavio da će Komisija idućih dana i tjedana poduzeti sljedeće korake u tom pravcu, dodao je Cerar.

Ustvrdio je da je i Juncker svjestan činjenice kako krajem godine istječe rok za dogovor o primjeni arbitražne presude, prema arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije iz 2009. godine, pa bi pomoć Komisije u tom smislu bila dobrodošla.

Glavni predmet Cerarova razgovora s Junckerom bila je privatizacije Nove Ljubljanske banke  (NLB) budući da je prijašnja vlada Alenke Bratušek, u dogovoru s Europskom komisijom, najveću banku u državnom vlasništvu sanirala od posljedica loših kredita obećavši Bruxellesu da će prodati tri četvrtine njenih dionica kako se sredstva države, uložena u sanaciju, ne bi računala kao nedopuštena državna subvencija.

Prodaja Nove Ljubljanske banke

Cerarova vlada se s početkom prodaje banke još ove godine, kako je bilo dogovoreno, ne slaže, ali je spremna na neke koncesije Komisiji kako bi se rok za prodaju prolongirao, a NLB istodobno zadržala položaj jake "regionalne banke" jer je prisutna u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, a posebno u Makedoniji, gdje je NLB s obzirom na tržišni udio jedna od jačih banaka.

"Pripremili smo dobar alternativni prijedlog, s rješenjima koja su u duhu obveza koje smo preuzeli i tako bismo mogli doći do istog cilja koji želi i Komisija, ali na drugačiji način", kazao je Cerar, rekavši da je bitno da se slovenski porezni platiše osiguraju od toga da ne bi i kod eventualnih dokapitalizacija NLB-a u budućnosti bili oštećeni, kako se dogodilo prilikom njene zadnje sanacije 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.