Bulj je zabrinut, pita se tko je bacio šapu na jezero Peruća

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SABORSKU raspravu o Strategiji upravljanja državnom imovinom od 2019. do 2025. Mostov zastupnik Miro Bulj iskoristio je kako bi upitao zašto se i kome prodaje 88 tisuća kvadrata zemljišta uz jezero Peruća, a ministar državne imovne rekao je kako je natječaj u tijeku, a namjena je definirana prostornim planom.

"Nisam protiv razvoja, no kada se prodaje imovina trebamo biti oprezni kako ne bi bila 10 puta veća šteta nego korist", rekao je Bulj u raspravi o Strategiji,  inzistirajući od ministra državne imovine Maria Banožića da odgovori na pitanje zašto se prodaje zemljište uz jezero Peruća.

Bulj: Tko je bacio šapu na jezero Peruća

"Zemljište se prodaje a ne daje u koncesiju, a ne znaju se ni razlozi, ni namjena, niti kolika će šteta nastati za najveći bazen pitke vode u Europi; tko je bacio šapu na jezero Peruća?" upitao je Bulj.

Ministar Banožić odgovorio je kako je natječaj u tijeku i da ne može komentirati razloge prodaje, a da je namjena definirana prostornim planom.

Govoreći o Strategiji upravljanja državnom imovinom u razdoblju od 2019. do 2025. godine, ministar Banožić istaknuo kako je cilj strategije za idućih sedam godina održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske, kazao je.

"Dosad je na jedinice lokalne samouprave preneseno oko 602 tisuće kvadratnih metara u svrhu škola, domova zdravlja, društvenih domova, škola, vrtića, sportskih objekata", poručio je IDS-ovim zastupnicima koji predlažu prepuštanje nestrateške imovine lokalnim jedinicama.

Anka Mrak Taritaš (Glas) strategiju je ocijenila kao "listu lijepih želja", dokument u kojem se konstatira realno stanje bez definiranja konkretnih rokova.

"Ako imamo Ministarstvo državne imovine ono mora znači s čim upravlja i što s imovinom hoće napraviti. Strategija govori o realnom stanju da imamo imovinu koju nemamo da želimo s njom upravljati a ne upravljamo", ustvrdila je Mrak Taritaš izdvojivši kao prioritet sređivanje katastra i gruntovnice.

Gordan Maras (SDP) raspravu o imovini iskoristio je kako bi se osvrnuo na imovinu kandidatkinje za povjerenicu Europske komisije Dubravke Šuice pozvavši ju da odgovorio na pitanja oko svoje imovine.

"Navodno se radi o nesrazmjeru u porezu koji je trebao biti plaćen od 1,5 milijuna eura, što znači da je imovina vrijedna preko 5 milijuna eura. Tko može u javnom sektoru zaraditi preko 5 milijuna eura tijekom dužnosničkog mandata?" upitao je Maras.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.