Broj robova u svijetu najviši je u povijesti

TOČNO 60 godina nakon donošenja UN-ove deklaracije o ljudskim pravima čiji 4. članak zabranjuje trgovinu robljem, u svijetu postoji 27 milijuna robova što je najveći broj ikad u povijesti, kaže autor knjige "A Crime So Monstrous: Face to Face with Modern-Day Slavery".

Današnja trgovina robljem više ne teži k posjedovanju osobe kao stvari. Sada trgovci žele ostvariti veliku zaradu koristeći ljudski život kao jednokratnu, potrošnu robu.

Djevojka s Downom za polovni automobil

Benjamin Skinner, autor knjige o modernom ropstvu istraživao je ovaj fenomen četiri godine. Glumio je kupca u bordelima, razgovarao s ljudima osuđenima za "trafficking", provodio brojna istraživanja, ali najgore iskustvo mu je bilo kad su mu u rumunjskom bordelu ponudili djevojku s Downovim sindromom u zamjenu za polovni automobil.

S druge strane na Haitiju su mu nudili nešto još jeftinije. Za samo 50 dolara mogao je dobiti 10-godišnju djevojčicu u trajno vlasništvo koja bi mu kuhala, čistila, prala i zadovoljavala njegove seksualne potrebe. Benjamin kaže kako su se nekad crnci prodavali za mnogo veću svotu koja bi danas iznosila oko 40.000 dolara. On napominje kako je nekadašnje ropstvo bilo jednako užasno kao i ovo danas, ali prije je gospodar investirao u svoje robove dok su oni danas samo potrošna roba.

ABC-ev voditelj dogovorio kupnji tri djevojčice

Najviše robova danas se prodaje u Indiji, Pakistanu, Nepalu i Butanu. S tim da ih u Indiji ima više nego u ostalim zemljama zajedno, kako tvrdi autor. Najviše djece robova ima na Haitiju, oko 300.000.


Benjamin kaže kako je tu informaciju rekao ABC-evo voditelju Danu Harrisu koji mu nije povjerovao pa je išao sam pregovarati s trgovcima robljem da provjeri. Nakon deset sat "isposlovao" je kupovine tri djevojčice od tri različita trgovca robljem.

Svaka kupnja pomaže razvoj trgovine robljem

Također je važno shvatiti kako se trgovina robljem ne može spriječiti kupovanjem robova koje se zatim oslobađa, kako to rade neke dobrotvorne udruge. Kupnjom samo jednog roba daje se poticaj tržištu i činjenica je da ako kupite 300.000 djece robova na Haitiju, drugi dan će ih biti 600.000 jer će trgovci vidjeti da se "roba dobro prodaje", kaže autor.

Najbolji način kako se može pomoći tim ljudima jest prijaviti takve slučajeve vlastima, pristupiti jednoj od udruga koje nude pomoć i rehabilitaciju te neosuđivanje bivših prostitutki, jer su mnoge od njih bile prisiljene na seksualno ropstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.