Britanski naftni div BP odlazi iz Rusije

Foto: EPA

BRITANSKI naftni i plinski div BP objavio je da zbog ruskog napada na Ukrajinu izlazi iz vlasničke strukture ruske naftne tvrtke Rosneft, raskidajući partnerstvo staro nekoliko desetljeća.

"Duboko sam šokiran i ožalošćen situacijom u Ukrajini i suosjećam sa svima koji trpe. To nas je potaknulo da temeljito preispitamo poziciju BP-a u Rosneftu", rekao je izvršni direktor BP-a Bernard Looney.

To će stajati firmu 25 milijardi dolara

Rosneft čini oko polovine BP-ovih rezervi nafte i plina i trećinu proizvodnje, a povlačenje iz 19.75-postotnog udjela stajat će britansku tvrtku do 25 milijardi dolara, priopćili su.

BP će nakon izlaska iz vlasničke strukture Rosnefta uknjižiti bezgotovinski trošak od 11 milijardi dolara u stranoj valuti, a najavili su i dodatnu bezgotovinsku naknadu u iznosu od 14 milijardi dolara. Rosneft više neće biti uključen u njegovu bilancu.

Kompanija je od Rosnefta dobivala prihod u obliku dividendi, koje su u 2021. iznosile oko 640 milijuna dolara, što odgovara otprilike tri posto ukupnog novčanog toka iz poslovanja.

Tvrtka trenutno u Rusiji ima oko 200 zaposlenih, većinom domaćih radnika, kazao je glasnogovornik BP-a.

Rusi: Uništeno je 30 godina uspješne suradnje

Rosneft je za odluku BP-a okrivio "politički pritisak bez presedana", izvijestile su ruske novinske agencije, navodeći da je uništeno 30 godina uspješne suradnje.

Nagli izlazak iz vlasničke strukture Rosnefta dramatičan je potez BP-a koji ima najveća strana ulaganja u Rusiji i pojačat će pritisak na druge zapadne kompanije u toj zemlji, uključujući francuski TotalEnergies i britanski Shell.

Britanski ministar poduzetništva, energetike i industrijske strategije Kwasi Kwarteng izrazio je u petak "zabrinutost" zbog BP-ovog poslovanja u Rosneftu, a danas je izrazio zadovoljstvo njegovom odlukom o povlačenju.

"Ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu mora biti poziv na buđenje britanskim kompanijama s komercijalnim interesima u Putinovoj Rusiji", napisao je Kwarteng na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.