Britanski dobrovoljac zarobljen u Mariupolju. Njegova baka je zgrožena

Screenshot: RT/BBC

RUSIJA je prije dva dana objavila da je zarobila Britanca Aidena Aslina, podrijetlom iz Newarka u Nottinghamshireu.

Aslin se borio u opkoljenom Mariupolju kada je njegovoj jedinici ponestalo streljiva. Nazvao je svoju obitelj u Britaniji i kazao da se namjerava predati. 

"Ako gledate ovu snimku, znači da smo se predali. Ponestalo nam je streljiva, jedino nam preostaje da položimo oružje i mirno dođemo pred ruske vojnike", kazao je Aslin u videoporuci.

"Bila sam zgrožena, srce mi je stalo. Lice mu je bilo natečeno"

Kasnije su ruski mediji objavili fotografije i snimke Aslina u lisičinama, s vidljivim ozljedama na glavi. Njegova baka Pamela Hall komentirala je te snimke i kazala da je bila zgrožena. 

"Bila sam zgrožena, srce mi je stalo. Lice mu je bilo natečeno. Imao je ozljedu na glavi. Sada kada sam ga vidjela, barem znam da je živ. No to nije prevelika utjeha jer ne znam kako ga tretiraju", kazala je Hall za BBC.

"Znam da im je ponestalo streljiva. Ne bi se predali da su imali dovoljno streljiva. Bio je u ukrajinskim marincima i nadam se da ih Rusi tretiraju s poštovanjem", dodala je. 

"Hrvat je bio tu, čuo sam i za druge"

Aslin je na videosnimci koja se pojavila na društvenim mrežama kazao da se nije želio boriti te da je to rekao i svom zapovjedniku. "Bio sam cijelo vrijeme u bunkeru", kaže.

Ženskoj osobi koja ga je ispitivala rekao je da se s njim borio i njegov prijatelj iz Maroka, a da su na terenu bili i jedan Hrvat i jedan Britanac.

"Moj prijatelj Hrvat mi je rekao da su se, kad je bio u Sartani (mjesto u regiji Donjeck), ondje borili Hrvati. Ali nisam ih vidio, samo sam čuo da su i oni tu", rekao je Aslin.

Aslinova zaručnica je Ukrajinka, a on se u Ukrajinu preselio 2018. godine i dobio dvojno državljanstvo. Ranije je radio kao njegovatelj, a zatim se borio s kurdskim oružanim snagama u Siriji protiv boraca Islamske države. Ukrajinskoj vojsci je pristupio 2018. godine, a njegova obitelj kaže da je marinac i da je bio u 36. brigadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.