Britanska vlada - brod koji tone: Browna napustio i Hutton, ostavke frcaju

AMBICIOZNI mladi britanski ministar za rad i mirovinu, laburist James Purnell podnio je ostavku sinoć i pozvao premijera Gordona Browna da slijedi njegov primjer, te primjer još četvero kolega iz vlade, izvijestio je BBC.

Glasnogovornik britanske vlade kazao je kako je Brown "razočaran" Purnellovom odlukom, a Brownu bliski državni tajnik u ministarstvu obrane John Hutton poučio je da je to bila greška britanske "političke zvijezde" i da za razliku od Purnella smatra da je Brown "pravi čovjek za vođenje stranke i države".

No, samo nekoliko sati kasnije, i Hutton podnosi ostavku!

"Dragi Gordone..."

Prvo su, 2. lipnja, zbog afere sa trošenjem proračunskog novca u privatne svrhe i manipuliranje putnim troškovima, ostavku podnijeli Tom Watson, ministar digitalizacije i javnih službi, ministrica obitelji Beverly Hughes i državna tajnica za lokalnu samoupravu i Jacqui Smith. Dan kasnije i Hazel Blears, ministrica unutarnjih poslova, dok je u predvečerje trećeg dana, 4. lipnja oko 22 sata, Brownu stiglo pismo sljedećeg sadržaja:

"Dragi Gordone, uvjeren sam da tvoj daljnji ostanak na mjestu vođe čini izbornu pobjedu torijevaca više, a ne manje vjerojatnom. Zato te pozivam da se povučeš kako bi naša stranka imala šansu za pobjedu. U skladu s tim, ja napuštam vladu", naveo je Purnell u tekstu svoje ostavke. Oko podneva danas, Hutton napušta Browna pod izlikom da se ide posvetiti drugim projektima.

Jučer su u Velikoj Britaniji održani i izbori za Europski parlament. Prema izlaznim anketama  laburisti su prošli daleko gore od konzervativaca, te se bore za treće mjesto s centrističkim Liberalnim demokratima i euroskeptičnom Strankom nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP). Službeni rezultati će se objaviti tek kada se do nedjelje održe izbori u ostatku Europe.

Ekstremni slučaj Toshikatsua Matsuoke

BBC postavlja pitanje može li Brown sačuvati svoj položaj s obzirom na ostavke u vladi, pad potpore u stranci i ogorčenje birača. Laburisti se pripremaju za loš rezultat na lokalnim izborima u Engleskoj, navode.

Britanski primjer preuzimanja odgovornosti pred same izbore, bez da se spominju oni drastičniji, kao što je samoubojstvo japanskog ministra poljoprivrede Toshikatsua Matsuoke, kojega su mediji prozivali zbog nekoliko korupcijskih afera, u Hrvatskoj je prilično nezamisliv.

A.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.