Britanska policija skenira lica kupaca po Londonu, traži kriminalce

Foto: EPA

BRITANSKA policija nastavlja s testiranjem tehnologije prepoznavanja lica unatoč upozorenjima o visokoj stopi pogrešaka. Tijekom posljednjeg testiranja policija je koristila ovu tehnologiju kako bi skenirala lica božićnih kupaca u Londonu, nadajući se da će spaziti nekog od traženih kriminalaca, piše američki tehnološki portal The Verge.

Radi se već o sedmom javnom testiranju prepoznavanja lica od strane londonske policije. Tehnologija je dosad bila korištena tijekom masovnih javnih događaja poput karnevala u Notting Hillu 2016. i 2017. te prošlogodišnjeg Dana sjećanja. Ove godine tehnologija je bila korištena prošlog ponedjeljka i utorka u Sohou, na Leicester Squareu i Piccadilly Circusu, šoping-četvrtima u srcu Londona.

Kamere su postavljene na stupove ili na kombije, a softver japanske kompanije NEC mjeri strukturu lica prolaznika. Rezultati skeniranja uspoređuju se s policijskim podacima. Policijski dužnosnici kažu kako će softver upozoriti patrole na terenu kada je potrebno zaustaviti i pretražiti sumnjivce. Plakatima će građani biti upozoreni kako postoji mogućnost da budu skenirani dok prolaze određenim područjima. Osoba koja odbije skeniranje svejedno neće biti smatrana sumnjivom.

Aktivisti na nogama

Aktivisti za zaštitu privatnosti snažno su se usprotivili korištenju ove tehnologije u Velikoj Britaniji. Građanska udruga Big Brother Watch nazvala je policijske razloge za korištenje tehnologije prepoznavanja lica ''zavaravajućima, nekompetentnima i autoritarnima''. Kritičari navode kako se policija u potragama neće fokusirati samo na osobe s tjeralica nego i na takozvane ''fiksirane osobe'' (ljude sa psihičkim problemima koji su opsjednuti nekom javnom osobom).

Policija se mora nositi i s optužbama da je stopa pogrešaka iznimno visoka. Prema podacima do kojih se došlo zahvaljujući britanskim zakonima o dostupnosti informacija, 98 posto svih pokušaja identifikacije na temelju tehnologije prepoznavanja lica bili su promašaji. Unatoč tome, šefica londonske policije Cressida Dick u srpnju je ustvrdila da je ''sasvim zadovoljna'' testovima.

Slična zabrinutost oko korištenja tehnologije prepoznavanja lica postoji i s druge strane Atlantika. Američka policija također je već počela koristiti tehnologiju unatoč sličnim kritikama. Na potezu su sada zakonodavci jer čak i velike tehnološke kompanije poput Microsofta pozivaju na pravnu regulaciju kako i gdje se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti, zaključuje The Verge. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.