Britanija večeras izlazi iz EU, pogledajte naslovnice britanskih novina

NASLOVNICE britanskih vodećih medija danas su očekivano u znaku Brexita. I dok neki poput Daily Expressa izražavaju oduševljenje izlaskom Velike Britanije iz EU, drugi poput The Guardiana su manje optimistični.

Zanimljiva je i naslovnica škotskog The Nationala koji se zalaže za nezavisnu Škotsku. Taj je list s naslovnice poručio Europi: "Ostavite upaljeno svjetlo za Škotsku", dodajući kako oni nisu glasali za ovo.

Daily Telegraph: Ovo nije kraj, već početak

Na naslovnici današnjeg Daily Telegrapha slika je Borisa Johnsona i optimističan naslov: “Ovo nije kraj, već početak” s popratnim tekstom u kojem s navodi kako će nova era donijeti radnicima smanjenje poreza.

The Guardian: Mali otok - Nakon 47 godina Britanija napušta EU večeras u 23 sata 

Nešto manje optimističan je The Guardian na čijoj naslovnici se nalazi fotografija britanske zastave zabodena u kulu od pijeska na obali uz liticu. Naslov kaže: "Mali otok", a podnaslov: "Nakon 47 godina Britanija napušta EU večeras u 23 sata - najveće kockanje u generaciji".

Daily Mail: Nova zora za Britaniju

I na naslovnici Daily Maila su litice, no naslov je drugačijeg tona - “Nova zora za Britaniju”. U podnaslovu DM-a piše kako će Velika Britanija ostati prijatelj Europe, no i da ponovo će postati slobodnom i nezavisnom.

The Sun pak na naslovnici ima Big Ben i naslov “Naše vrijeme je došlo”. U podnaslovu piše: "30 godina otpora puzajućoj opasnosti europske države završit će kad Big Ben otkuca 23 sata". Sun na naslovnici piše i o “rođenju nove Britanije” i navodi da se mijenja zauvijek i nabolje.

Daily Express: Da, uspjeli smo!

Daily Express koji je dugo zagovarao napuštanje EU, na naslovnici donosi kartu Velike Britanije sa svojim naslovnicama od ranije i naslov "Uspjeli smo".



I: Velika Britanija skače u nepoznato
List I pak navodi kako Velika Britanija skače u nepoznato te naglašava kako su diplomatska i trgovačka pitanja još uvijek neriješena.

The Times: Premijer želi kanadski stil – trgovački dogovor s Bruxellesom
The Times navodi kako će Johnson nastojati osigurati dogovor s EU kakav ima Kanada. No, isto tako navodi da su im tri europska lidera rekla da će EU blokirati takve pokušaje ako Velika Britanija ne pristane na njihova pravila.

Metro: Hvala EU. Zbogom

Metro je pak izbrojao 1317 dana od referenduma te piše kako će premijer Johnson nastojati povratiti jedinstvo nacije.

Financial Times: Britanija se povlači iz EU s mješavinom optimizma i žaljenja 
FT piše kako će pobornici Brexita slaviti u centru Londona, dok će za druge ova večer biti u znaku velike tuge. 


Daily Mirror: Ubojita gripa: 150 Britanaca u karanteni
Na naslovnici DM-a je koronavirus, dok se tema Brexita nalazi u gornjem desnom kutu s porukom da će zemlja sada ponovo biti ujedinjena.


Daily Star: Suvenir izdanje: Večeras je uistinu povijesni trenutak za našu veliku naciju…

Na naslovnici DS-a nalazi se naslov: "Večeras je uistinu povijesni trenutak za našu veliku naciju... Tako je, kraj je suhog siječnja".

The National: Ostavite upaljeno svjetlo za Škotsku

Škotski list The National koji se zalaže za nezavisnost Škotske, na naslovnici ima svijeću okruženu europskim zvjezdicama te poruku: “Draga Europo. Mi nismo glasali za ovo. Sjetite se ostaviti upaljeno svjetlo za Škotsku.

Belfast Telegraph: U tijeku je zadnje odbrojavanje

Sjevernoirski Belfast Telegraph na naslovnici piše “U tijeku je zadnje odbrojavanje” te dodaje kako dok premijer tijekom posljednjih sati Velike Britanije u EU poziva na zajedništvo, njihovi politički vođe ostaju razjedinjeni po pitanju budućnosti ove zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.