Britanci Typhoonima presreli ruski vojni avion

Ilustracija: EPA

BRITANSKE Kraljevske zračne snage (RAF) su potvrdile kako su u nedjelju podigle lovce Typhoon kako bi presreli ruski vojni avion koji je letio u blizini zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva. Istaknuli su kako se radilo o ruskom avionu za pomorsku patrolu Tupoljev Tu-142, poznatog i pod NATO-ovim kodnim imenom Bear-F. 

Iz RAF-a navode da je Tu-142 prišao sa sjeveroistoka i letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Norveškog mora i sjevernog Atlantskog oceana. Iako ruski avion niti u jednom trenutku nije ušao u suvereni zračni prostor Ujedinjenog Kraljevstva, Norvežani su također podigli avione F-35A kako bi pratili ruski avion. 

Britanci koriste Typhoone za presretanje neidentificiranih aviona

"Današnja situacija pokazala je bliske odnose koje imamo s našim kolegama iz NATO-a. Nakon što smo krenuli u presretanje ruskog zrakoplova, bili smo u bliskom kontaktu s RAF-ovim upraviteljima borbenog prostora, koji su nas usmjerili prema avionu i cijelo vrijeme prenosili naredbe, osiguravajući da možemo potvrditi gdje su i što rade u svakom trenutku", ispričao je pilot RAF-a. 

Inače, Typhooni se lansiraju kako bi presreli neidentificirane avione koji lete u području interesa Ujedinjenog Kraljevstva. Procedura upozorenja za brzu reakciju podrazumijeva držanje RAF-ovih zrakoplova i posade u stalnoj visokoj pripravnosti, kako bi mogli poletjeti u roku od nekoliko minuta.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.