BP zamijenio protuerupcijski ventil na izvoru Macondo



BRITISH PETROLEUM je uspješno zamijenio oštećeni ventil na izvoru Macondo iz kojeg je u Meksički zaljev iscurilo gotovo milijun litara nafte, i time otvorio vrata konačnom rješenju cijelog problema, rekao je danas zapovjednik sanacije katastrofe Deepwater Horizon.

Umirovljeni admiral Obalne straže Thad Allen rekao je da iz izvora ne cure nafta i plin, te da je cijela operacija zamjene ventila protekla glatko.

BP je uspješno maknuo oštećeni ventil tijekom jučerašnje večeri, a trenutno ga polako, ali sigurno izvlači iz mora, pod budnim okom promatrača iz nekoliko saveznih agencija, koji se nadaju da će ventil dati saznanja o uzroku nesreće.

Još samo tjedan dana?

Ventil bi trebao biti izvučen u roku od 24 do 36 sati, rekao je Allen.

Novi ventil je neophodan kako bi se pripremila konačna faza operacije, tzv. "bottom kill". Tijekom te operacije će kroz pomoćni izvor u sam rezervoar nafte ispod morskog dna biti usipan cement i isplaka za bušenje, a ukoliko operacija prođe uspješno, katastrofa bi mogla biti okončana za sva vremena.

Deepwater Horizon, najveće mirnodopsko izlijevanje nafte u povijesti, počelo je 20. travnja, kad je eksplozija na istoimenoj naftnoj platformi kojom je upravljao BP ubila 11 radnika. Britanci su u sljedećih pet mjeseci izveli veći broj neuspješnih pokušaja zatvaranja izvora, a na to su potrošili preko osam milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.