BP se sprema maknuti kupolu s izvora u Meksičkom zaljevu



BRITISH PETROLEUM danas bi trebao pokušati riskantan manevar skidanja zaštitne kupole i protuerupcijskog ventila s izvora u Meksičkom zaljevu, nakon čega namjeravaju postaviti novi ventil i time osigurati konačnu fazu zatvaranja izvora. Sve su oči uprte u napore inženjera, koji moraju jako dobro paziti da ne bi došlo do nove katastrofe i novog otvaranja izvora.

Riskantna taktika

BP i vlada ne očekuju da će doći do novog curenja, ali ne mogu garantirati tako nešto. Plan je maknuti 75 tona tešku kupolu i protuerupcijski ventil koji se nije aktivirao 20. travnja, kad je počela cijela katastrofa. Nakon toga je plan postaviti novi ventil. Puno toga će ovisiti o prijelaznom "čepu" na izvoru, odnosno kombinaciji tekućina za bušenje i cementa koji su zaustavili curenje.

Najbolja strategija za konačno zatvaranje izvora je tzv. "bottom kill" metoda, odnosno zatvaranje izvora preko pomoćnog izvora ispod podvodnog rezervoara nafte. Vlada će vjerojatno naložiti BP-u da to i učini, ali prvi korak je osiguravanje izvora novim ventilom.

Opasnosti na svakom koraku

Potencijalna opasnost je u tome što bi dizalica koja će spuštati ventil na dno mogla ispustiti 300 tona težak uređaj na izvor i time otvoriti cijelu novu seriju problema. Zato se i čekalo da se more smiri dovoljno za pokušaj.

Kupolu bi se moglo početi micati tijekom današnje večeri ili sutrašnjeg jutra, ali je umirovljeni admiral Obalne straže Thad Allen, zapovjednik odgovora na katastrofu, rekao da bi se rokovi mogli pogurati ovisno o vremenskim prilikama.

Katastrofa na platformi Deepwater Horizon počela je 20. travnja ove godine, kad je u eksploziji nastaloj zbog nakupljanja metana došlo do eksplozije u kojoj je poginulo 11 radnika. Tijekom sljedećih mjeseci u Meksički zaljev je iscurilo gotovo milijun litara nafte, a materijalna šteta mjeri se u milijardama dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.