BP buši na Mediteranu, Hrvatska nema plan za sanaciju curenja nafte

BRITISH PETROLEUM će vjerojatno započeti s bušenjem u dubokim vodama Libije do listopada ove godine, izvijestila je libijska vlast.

"S početkom bušenja se kasni zbog tehničkih problema. BP želi dobro provjeriti svu opremu jer ne želi ponavljanje katastrofe iz Meksičkog zaljeva. To bi moglo trajati najviše dva mjeseca", rekao je čelnik libijske naftne korporacije Shokri Ghanem Wall Street Journalu.

BP tvrdi da će bušiti najmanje pet izvora nafte u libijskom zaljevu Sirte na Mediteranu, i to na većim dubinama nego u Meksičkom zaljevu gdje su prouzročili jednu od najvećih ekoloških katastrofa.

BP je ranije u kolovozu priopćio da je odgodio bušenje u Libiji zbog podmorskih istraživanja koja su trebala osigurati da sve može ići prema planu. Glasnogovornik BP-a Mark Salt je potvrdio da britanski naftni div planira započeti s bušenjem ove godine, ali nije precizirao kada.

Premda libijske vlasti tvrde da su dobro opremljene i spremne za slučaj eventualnog jakog izljeva nafte u more, Wall Street Journal navodi da je Libija jedna od dviju mediteranskih zemalja koja nema nikakav pričuvni plan za sanaciju curenja nafte iz bušotina u more. Druga je, vjerovali ili ne - Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.