Bosni i Hercegovini izručen "Monstrum s Grbavice"

VESELIN VLAHOVIĆ BATKO, poznatiji kao "Monstrum s Grbavice", sletio je sinoć u 20 sati na sarajevski aerodrom odakle je uz velike mjere sigurnosti prebačen u pritvorsku jedinicu Suda Bosne i Hercegovine, javlja Sarajevo-x.com.

Naime, osumnjičenom Vlahoviću prilikom izdavanja međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH već je određena mjera pritvora i on je priveden u pritvorske prostorije Kompleksa pravosudnih institucija BiH.

Prema pisanju Sarajevo-x.coma mjere sigurnosti su bile ogromne. Pola sata nakon slijetanja aviona velika kolona vozila SIPA-e uz svjetlosnu i zvučnu signalizaciju napustila je aerodrom. Batkovim dolaskom iz Španjolske u Sarajevo završena je višemjesečna političko-pravna zavrzlama u vezi ekstradicije "Monstruma s Grbavice" kojeg se sumnjiči za ubojstva, silovanja i maltretiranja desetina stanovnika sarajevskog naselja Grbavica koje se tijekom agresije na BiH nalazilo pod kontrolom srpskih snaga. "Zadovoljan sam što smo dočekali ovaj trenutak. Učinio sam sve što znam i mogu da se ovo dogodi", kazao je za portal član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Za Vlahovića je svaka kazna mala"

On je posebno zahvalio i premijeru Crne Gore Mili Đukanoviću i ministru vanjskih poslova Milanu Roćenu jer su dali "zeleno svjetlo" i istaknuli u dopisu španjolskim vlastima da nemaju ništa protiv da monstrum bude izručen BiH. "Za zločinca kakav je Veselin Vlahović Batko svaka izrečena kazna je premala, ali neka ga u Bosni i Hercegovini, u mjestu koje je zavio u crno i neka odgovara pred Sudom BiH", kazao je Komšić.

Vlahović je osumnjičen da je zločine počinio tijekom 1992. i 1993. godine. Oni koji su preživjeli njegov teror danas svjedoče kako je bio naoružano čudovište koje se uvijek vraćalo i teroriziralo stanovnike Grbavice. Zloglasni Batko zločine je nastavio činiti i nakon rata. U Španjolskoj je uhićen u sklopu istrage protiv skupine osoba koja se specijalizirala za krađe. U oružanoj pljački 1998. godine u Crnoj Gori ubio je čovjeka te je završio u zatvoru, odakle je pobjegao 2001. Nekoliko dana nakon toga ubio je čovjeka u Srbiji. Krvavi pohod nastavio je u Španjolskoj gdje je u travnju 2005. pucao na policijsku patrolu, ali je pobjegao teško ranjen.

Za Vlahovićem, koji je u Španjolskoj živio pod lažnim identitetom izdane su tri međunarodne i dvije španjolske tjeralice. Vlahović je u Španjolskoj osuđen na četiri godine zatvora zbog kriminala počinjenog u toj zemlji i ova kazna bi se trebala uključiti u jedinstvenu kaznu po završetku postupka u BiH. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.