Bosna i Hercegovina protjeruje Arape koji su kupovali zemljište i utajili poreze

Foto: FAH

PREKO 300 stranaca bit će protjerano iz BiH zbog ilegalnog boravka. Uglavnom se radi o Arapima koji su kupili zemljišta u BiH i preko takve kupovine utajili poreze.

U protekla tri mjeseca u BiH je pregledano preko 700 tvrtki i 16 turističkih mjesta čiji su vlasnici uglavnom državljani Zaljeva, Libije, Ukrajine i Rusije. Preko 500 tvrtki je imalo više od 600 stambenih i poslovnih prostora prijavljeno na lažnim adresama, bez ijednog zaposlenika.

Ilegalni boravak i izbjegavanje poreznih prijava

Najveći broj ulagača je registrirao tvrtke za nekretnine uz plaćanje pristojbi od 2,000 konvertibilnih maraka, nakon čega su kupili imovinu u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća konvertibilnih maraka koju su poslije iznajmljivali turistima. Problem je nastao u trenutku kada je otkriveno kako vlasnici nisu podnosili porezne prijave za svoja poslovanja.

Kako navodi Reuters, pojedini vlasnici nisu živjeli u BiH ili se nisu registrirali po dolasku u BiH, neki su prekršili zahtjeve iz viza, dok su neki prekršili radne dozvole. Njih 300 će biti protjerano iz BiH, dok o ozbiljnosti prekršaja ovisi hoće li biti zamoljeni da dobrovoljno napuste zemlju, ili će biti protjerani uz zabranu povratka u trajanju od pet godina. 

BiH je u proteklim godinama postala primamljiva arapskim investitorima koji su izgradili nekoliko turističkih kompleksa, pretežito zbog jeftinih cijena zemljišta u BiH.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.