Boris Tadić: Uhićenje Vučurevića i Purde je dokaz da je Srbija pravna država

SRPSKI predsjednik Boris Tadić je rekao da je Srbija zemlja koja poštuje međunarodni pravni poredak te da je za to primjer uhićenje bivšeg trebinjskog gradonačelnika Božidara Vučurevića zbog napada na Dubrovnik.

"Funkcioniranje pravne države nam je, izgleda, neobično i uvijek nas iznenadi. A ono podrazumijeva da se procesuiraju svi slučajevi za koje postoji osnova, a ne procesuiraju oni za koje nema dokaza ili postoji pogreška u optužnici ili proceduri", kazao je Tadić na pitanje novinara Večernjih novosti o tome da srpska javnost prilično loše reagira na činjenice da se ljudi s tjeralica koje oni potražuju olako puštaju na slobodu.

"Diskrecijsko pravo po principu 'tko jači taj tlači'"


Među ljudima koji se olako puštaju na slobodu, a traži ih Srbija, naveo je Ejupa Ganića, Tihomira Purdu i Jovana Divjaka. U pitanju stoji i kako se svi Srbi izručuju te im se sudi u drugim državama za što je posljednji primjer uhićeni Vučurević.

"Gospodin Vučurević je strani državljanin, uhićen na granici na temelju tjeralice i to je čisti primjer funkcioniranja pravne države", tvrdi Tadić i dodaje kako je tako bilo i u svim drugim slučajevima koje je novinar spomenuo u pitanju. "Za sve moraju postojati dokazi da bi sud donio valjanu presudu. U suprotnom, imali bi diskrecijsko pravo da se svima sudi bez dokaza, po sistemu 'tko jači taj tlači'", zaključio je Tadić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.