Borell: Crnoj Gori ne treba biti ništa važnije od članstva u EU

Foto: EPA

SVI politički akteri i institucije u Crnoj Gori trebaju nastaviti zajedno raditi na reformama, u konstruktivnom duhu, a druga tekuća politička pitanja ne trebaju skrenuti pažnju s reformske agende koja vodi k punopravnom članstvu u EU, rekao je u Podgorici potpredsjednik Europske komisije Josep Borell.

Borell je zajedno s povjerenikom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelyiem sudjelovao u radu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore. Borell je istaknuo da je sastanak bio važan da se građanima Crne Gore i cijele regije pokaže posvećenost Bruxellesa zajedničkoj budućnosti u EU.

"Snaga i fokus svih političkih subjekata trebaju biti usmjereni na provođenje europskih reformi. Ne treba postojati ništa važnije za Crnu Goru od europskog puta, posebno u trenutku kada Crna Gora treba biti predvodnica u pristupnim pregovorima", rekao je Borell, istaknuvši da EU od Crne Gore očekuje da ukine program gospodarskog državljanstva za investitore i uskladi viznu politiku s politikom EU.

Povjerenik Varhelyi: Unatoč ratu u Europi, izgledi su dobri za Crnu Goru

Povjerenik Varhelyi rekao je da su s crnogorskom dužnosnicima razgovarali i o gospodarskom i investicijskom planu kojim EU želi ubrzati integracije te da bi Crna Gora mogla biti jedan od najvećih korisnika, kroz izgradnju cesta i pruga koji povezuju Crnu Goru sa susjedima.

"Europa može pružiti ogromnu pomoć u svim ovim izazovima. U ovu zemlju moglo bi biti uloženo 1.3 milijarde eura u svrhu prevladavanja teškoća, ali je potrebno ostvarivanje rezultata", poručio je Varhelyi.

On je ocijenio da su, unatoč ratu u Europi, dobri izgledi za Crnu Goru. "Europa je ovdje i provodi ono što je obećala", istaknuo je Varhelyi.

Abazović: Vlada vidi samo jedan vanjskopolitički prioritet - kako Crnu Goru učiniti idućom članicom EU

Crnogorski premijer Dritan Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao je da je održavanje sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore u Podgorici, prvi put izvan EU, veliko priznanje za tu zemlju i da to govori da na Zapadnom Balkanu ideja proširenja živi najviše kroz Crnu Goru.

"Crnogorska vlada vidi samo jedan glavni vanjskopolitički prioritet, a to je kako Crnu Goru učiniti idućom članicom EU. Svi moramo biti posvećeni tom pitanju, moramo rješavati stvari koje zahtijevaju širi konsenzus u društvu, ići k deblokadi europskog puta", rekao je Abazović.

On je kazao da, uspije li Crna Gora ostvariti te rezultate, vjeruje da će Europska komisija to prepoznati u izvještaju u napretku i da će Crna Gora ići k završnim mjerilima.

Trojica dužnosnika suglasni su da trenutna politička kriza u Crnoj Gori, nastala nakon što je Abazovićeva vlada, unatoč protivljenju većeg dijela činitelja crnogorske vlasti, usvojila tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jedino može usporiti put Crne Gore k EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.