Bombaški napad u Kabulu ubio 85 ljudi. Većina žrtava su curice

Foto: EPA

BROJ poginulih u bombaškom napadu u Kabulu, koji se dogodio ove subote, popeo se na 85, rekli su iz afganistanske vlade, a prenosi CNN

Još 147 ljudi je ranjeno. 

Autobomba je aktivirana ispred škole Sayed Al-Shuhada, a još su dvije bombe eksplodirale kada su učenici izjurili van. 

Pogođeno područje dom je velikoj zajednici šijita iz etničke manjine Hazara, koja je u prošlosti bila meta Islamske države. 

Talibani su porekli da stoje iza napada. Navodi se da su većinom žrtve djevojčice. 

"Prva eksplozija bila je snažna i dogodila se tako blizu djece da neke od njih nije bilo moguće pronaći", rekao je afganistanski dužnosnik za Reuters. 

Obitelji žrtava optužuju vladu i zapadne sile

Jedan svjedok je rekao Reutersu da su sve žrtava, osim nekoliko njih, bile učenice, koje su se vraćale kući nakon škole. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani okrivio je talibanske pobunjenike, ali glasnogovornik skupine porekao je umiješanost i osudio bilo kakve napade na civile. 

Papa Franjo nazvao je napad neljudskim činom u govoru na Trgu svetog Petra. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je osudio napad i izrazio svoje najdublje suosjećanje s obiteljima žrtava te afganistanskom vladom i narodom. 

Obitelji žrtava optužuju vladu i zapadne sile za neuspjeh u zaustavljanju nasilja. 

"Cijelu noć nosili smo tijela mladih djevojaka i dječaka na groblje i molili se za sve ranjene u napadu. Zašto jednostavno ne ubiju sve nas da zaustavimo ovaj rat?" zapitao se je jedan od volontera. 

Vlasti su rekle da neće moći pružiti zaštitu svim školama

Razina sigurnosti u Kabulu je nakon napada pojačana, a vlasti su rekle da neće moći pružiti zaštitu svim školama, džamijama i drugim javnim mjestima. 

Podsjetimo, do napada je došlo tjedan dana nakon što su preostale američke i snage NATO-a počele napuštati Afganistan, a povlačenje će završiti 11. rujna, što će označiti kraj najdužeg američkog rata.

No, povlačenje stranih snaga dovelo je do jačanja borbi između afganistanskih sigurnosnih snaga i talibanskih pobunjenika, koji pokušavaju zadržati kontrolu nad strateškim centrima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.