Nestašica zaliha krvi u svim bolnicama, moli se pomoć darivatelja

Ilustracija: Borna Jaksic/PIXSELL

U bolnicama diljem Hrvatske vlada nestašica zaliha krvi svih krvnih grupa pa klinike za transfuzijsku medicinu mole dobrovoljne davatelje da se odazovu kako bi omogućili redovito liječenje svim pacijentima u potrebi za transfuzijom.

Također, žele da davatelji daruju krv kako se operacije ne bi morale otkazivati, izvještava Dnevnik Nove TV. Kako u drugim dijelovima Hrvatske, tako krvi nedostaje i u Osijeku, odakle se krvnim pripravcima opskrbljuje sedam bolnica na slavonskom području.

"Nismo bili u situaciji da moramo stopirati. Kako bi i dalje redovno tekao, kako bi sve centre opskrbili krvnim pripravcima, potreban nam je veći priljev. Nalazimo se u fazi smanjenih zaliha jer ljetni su mjeseci, ljudi su na godišnjim odmorima.

Pozivamo sve dobrovoljne davatelje, kako redovne, tako i one koji žele biti, koji su trenutno zdravi da nam se odazovu jer 15 minuta koje oni izdvoje je zapravo jako velika pomoć ljudima koji su zbog svog zdravstvenog stanja ovisni o krvnim pripravcima", rekla je za Dnevnik Nove TV dr. Sandra Vitaić iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a.

"Krv je nacionalno blago"

Krv iz Osijeka pomaže diljem zemlje. Premda svi centri diljem zemlje pokušavaju biti samodostatni, tijekom ljeta to nije moguće jer je smanjen priljev darivatelja, a povećana je potreba.

"Krv je nacionalno blago. Mi svi centri u RH nastojimo biti samodostatni, ali smo dužni svima pomagati kada je potreba. Pa tako mi u određenim situacijama pomognemo Splitu kada se kod njih pokaže povećana potreba", govori dr. Vitaić.

"Kad god upadnemo u krizu, možemo se obratiti Osječkoj bolnici, oni nam uvijek pomognu. Veći je broj nesreća na otvorenom, puno je onih koji troše te krvne pripravke, a s druge strane, tu su naši kronični bolesnici... Onkološki bolesnici i rodilje i dalje trebaju svoje doze krvi. Bili smo čak korak do otkazivanja operacija. Međutim, do toga ipak nije došlo", rekla je za Dnevnik Nove TV Deana Bogdanić, voditeljica regionalnog transfuzijskog centra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.