Bjelorusija: Novim zakonom kažnjava se posjećivanje stranih web stranica na internetu

BJELORUSKE vlasti odobrile su novi zakon kojim će se ograničiti pristup stranim internet stranicama, kao i svim onima koje vlasti smatraju štetnima.

Zakon, koji na snagu stupa u petak, nalaže da sve stranice koje preko interneta bjeloruskim građanima prodaju robu ili usluge moraju imati .by bjelorusku nacionalnu domenu. To ujedno znači da firme poput Amazona ili eBay više ne mogu legalno prodavati svoje proizvode u Bjelorusiji.

Kazne za kršenje ovog zakona kreću se oko 120 dolara. Prema novom zakonu, svatko tko ponudi internet usluge javnosti, bilo u kafiću, klubu ili vlastitoj kući, bit će kažnjen ukoliko njihove mušterije posjete strane web stranice, a oni to propuste registrirati i prijaviti. Također, kažnjeni će biti svi koji posjete ekstremne ili pornografske stranice.

Mnogi smatraju kako je ovaj potez usmjeren prvenstveno na rušenje političke opozicije predsjednika Lukašenka, koja uglavnom djeluje izvan zemlje, jer je kod kuće onda doslovno izbrisana. Krajem prosinca, nakon niza hakerskih napada, srušena je opozicijska stranica Charter 97, koju se također vodi iz inozemstva. Jedan od osnivača stranice i potencijalni Lukašenkov rival na izborima, Andrej Sannikov, osuđen je na pet godina zatvora zbog organiziranja masovnog prosvjeda povodom izborne prevare, kojom je Lukašenko u prosincu 2010. godine opet lakoćom osvojio vlast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.