Bivši predsjednik Bolivije optužen za silovanje i trgovinu ljudima

Foto: EPA

BOLIVIJSKO ministarstvo pravosuđa podignulo je kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Eve Moralesa zbog silovanja i trgovine ljudima, javlja BBC.

Optužnica je podignuta nakon što su tamošnji mediji objavili fotografije 60-godišnjeg Moralesa s mladom djevojkom koja je navodno u to vrijeme bila maloljetna.

Morales još uvijek nije komentirao optužnicu

Morales još uvijek nije komentirao optužnicu. Bio je na čelu Bolivije od 2006. do 2019. godine, a nakon osporenih izbora prošlog studenog živi u egzilu u Argentini.

Ljevičarski vođa odstupio je s mjesta predsjednika nakon prosvjeda koji su doveli u pitanje izborne rezultate te je vlast preuzela privremena desničarska vlada.

Morales navodno imao vezu s maloljetnom djevojkom

Otkako je otišao u egzil, Morales je optužen za nekoliko prijestupa. 

Morales je prema optužnici bio u vezi s 19-godišnjom djevojkom dok je ona bila maloljetna. Djevojka je navodno imala 14 godina kada je Moralesa pratila na njegovim putovanjima, piše španjolska novinska agencija EFE.

Zamjenik ministra Guido Melgar jučer na novinskoj konferenciji rekao je kako su fotografije uzete od rođakinje djevojke koja joj ih je poslala dok je bila na putovanju s Moralesom.

“Zanimljivo je da je ona u to vrijeme bila maloljetna, a kao što svi znamo, da bi maloljetnici mogli putovati, moraju imati dozvolu roditelja”, rekao je. Melgar je dodao i kako se istražuje i jesu li roditelji dozvolili maloljetnoj djevojci da putuje s Moralesom.

Melgar je rekao i kako vlasti ne znaju gdje je djevojka sada, no imaju dokaze da je zajedno s obitelji posjetila Moralesa u Argentini.

Prema bolivijskom zakonima, kazna za silovanje iznosi između dvije i šest godina zatvora, a za trgovinu ljudima do 15 godina  zatvora.

Morales je bio na vlasti 14 godina

Podsjetimo, Evo Morales bio je jedan od najdugovječnijih lidera Latinske Amerike koji je na vlasti bio 14 godina. Rodio se u selu u regiji Oruro na zapadu zemlje, a pripada indijanskoj zajednici Aymara, koja čini dvije trećine stanovništva Bolivije. Bio je prvi pripadnik indijanske zajednice koji je postao predsjednik zemlje.

Dok je Morales bio na vlasti, siromaštvo je smanjeno za 21 posto

Obećavao je preraspodjelu dobara te veću moć povijesno ugnjetavanim indijanskim zajednicama. Otkako je došao na vlast, ekstremno siromaštvo je palo s 38 posto 2006. godine na 17 posto 2018. godine. No kritičari tvrde da je u posljednje dvije godine njegove vladavine ponovo došlo do porasta siromaštva. 

Nakon kontroverzne odluke ustavnog suda prema kojoj je Moralesu dozvoljeno da se natječe za mjesto predsjednika četvrti put, pobijedio je na izborima u listopadu 2019. godine. No njegovi kritičari su osporili izbore te je došlo do masovnih nemira i Morales je napustio zemlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.