Bivši finski premijer: Putin je napravio kolosalnu stratešku pogrešku

Foto: EPA

BIVŠI finski premijer Alexander Stubb rekao je za Sky News da je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio "kolosalnu stratešku pogrešku" gurajući Finsku da uđe u NATO. Poručio je kako njegova zemlja "apsolutno ne bi" postala članica saveza da Rusija nije napala Ukrajinu. 

Odbacio je prijetnje Rusije da će pojačati svoju vojnu prisutnost na finskoj granici kao "blagu retoriku". "Ne mislim da imaju materijalne ili vojne kapacitete da se toliko ojačaju na granici", kazao je. Tvrdi da Finska nije zabrinuta zbog potencijalne ruske invazije na njezin teritorij jer ima 900.000 rezervista, od kojih se 280.000 može mobilizirati u ratu.

"Putin razumije samo moć"

Osvrnuo se i na pitanje hoće li finsko pridruživanje NATO-u antagonizirati Rusiju. "Jedina stvar koju Putin razumije je moć - sreo sam ga nekoliko puta. U prerogativu je i pravu svake suverene, pojedinačne, neovisne nacionalne države izabrati kojem će bloku pripadati", objasnio je. 

Stubb je istaknuo kako je uvjeren da će susjedna Švedska postati članica NATO-a do ljeta, unatoč neuspjesima uzrokovanima protivljenjem Turske njezinom pristupanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.