Bivši direktor Goldman Sachsa uhićen zbog "inside tradinga"

AGENTI FBI-a jutros su uhitili Rajata Guptu, bivšeg direktora Goldman Sachs grupe i šefa McKinsey & Co-a, a uhićenje se povezuje sa slučajem njegovog prijatelja Raja Rajaratnama koji je prošlog tjedna osuđen na 11 godina zatvora zbog "inside tradinga". Gupta je dosad slovio za jednog od najuglednijih direktora u američkom financijskom sektoru.

Podsjetimo, Rajaratnama se tereti da je trgovanjem dionicama na temelju povlaštenih informacija zaradio preko 50 milijuna dolara, iako bi ta cifra mogla biti i nekoliko puta veća. Njegova kazna od 11 godina zatvora najveća je koju je američki sud ikad dodijelio za inside trading, to jest trgovanje na temelju povlaštenih informacija.

Američke vlasti odlučile su ozbiljno krenuti u borbu protiv inside tradinga, posebno u hedge fondovima, koje se smatra rakom financijskog sustava. Stoga je podignuta i optužnica protiv Gupte, koji se sumnjiči da je 2008. godine Rajaratnamu ponudio informacije o Goldman Sachsu koje su bile povjerljive. Gupta je te informacije čuo na sastanku upravnog odbora banke, pa se one nisu smjele koristiti kao osnova za trgovanje dionicama i financijskim derivatima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.