Bivša SDP-ova pročelnica pijana autom ubila čovjeka, na sudu sve priznala

Foto: Glas Istre/Fiuman

BIVŠA riječka pročelnica Grada Rijeke za sport i tehničku kulturu Vera Begić priznala je danas na Županijskom sudu u Puli da je kriva za prometnu nesreću u kojoj je lani u kolovozu poginuo Umažanin Igor Soldatić, a izazvala ju je pijana vozeći u suprotnom smjeru.

Pripremno ročište je trajalo samo 20 minuta. Nakon suđenja je pobjegla od novinara. 

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je u ožujku optužnicu protiv bivše SDP-ove pročelnice u Rijeci jer je u kolovozu prošle godine pijana i vozeći u krivom smjeru izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginuo Igor Soldatić iz Umaga, dok su njegova supruga i dijete ozlijeđeni.

ŽDO je protiv nje podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona, objavili su ne navodeći njen identitet. Za navedeno djelo minimalna kazna iznosi tri godine zatvora, a maksimalna 15 godina.

"Okrivljenicu se tereti da je 15. kolovoza 2018., pod utjecajem alkohola (koncentracija od 1,92 g/kg alkohola u krvi) upravljala osobnim vozilom kolnikom autoceste A9-Istarski ipsilon, na dionici čvor Buje prema Višnjanu izvan naselja Nova Vas, prometnom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, pa je lijevim bočnim ogledalom svog osobnog vozila udarila u lijevo bočno ogledalo osobnog vozila kojim je, krećući se iz suprotnog dopuštenog smjera istočnom prometnom trakom, pravilno upravljao državljanin Republike Slovenije.

Okrivljenicu se tereti da je nakon toga nastavila s vožnjom u suprotnom zabranjenom smjeru i prvo prednjim dijelom svog vozila udarila betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja istočnu od zapadne kolničke trake, a nakon toga je lijevim čeonim dijelom automobila udarila u prednju lijevu bočnu stranu osobnog vozila kojim je iz suprotnog dopuštenog smjera upravljao državljanin Republike Hrvatske, koji je, uslijed sudara, zadobio višestruke tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola u optužnici je predložilo produljenje mjera opreza okrivljenici, i to obveza redovitog javljanja državnom tijelu te privremeno oduzimanje dozvole za upravljanjem motornim vozilom temeljem članka 98. stavak 1., 2. točka 3. i 8. i stavka 5. Zakona o kaznenom postupku", stoji u priopćenju ŽDO-a.

Autom ubila čovjeka pa iz pritvora izašla s majicom "Iznad svih"

"Strašno sam u šoku od svega što je nastupilo. Životi su nepovratno upropašteni i izgubljeni. Sada samo želim zagrliti svoga sina i želim priliku da obitelji oštećenoga iskažem koliko mi je žao i da napravim sve što mogu da im ublažim bol", kazala je Begić u kratkoj izjavi za Novi list nakon što je u rujnu prošle godine izašla iz pritvora. Njeni odvjetnici su otkrili da su joj izrečene i dvije mjere opreza: zabrana upravljanja motornim vozilima te obvezno javljanje jednom tjedno u policijsku postaju prema mjestu stanovanja. Dodali su još kako je i ona sama rekla da nema namjeru više upravljati vozilima.

Novi list objavio je i fotografije Vere Begić prilikom izlaska iz pritvora. Na sebi je imala crnu majicu na kojoj je pisalo "IZNAD SVIH".

Nakon što je na društvenim mrežama napadana zbog majice koju je imala na sebi prilikom izlaska iz pulskog zatvora nakon gotovo jednomjesečnog pritvora, bivša riječka pročelnica za sport kazala je da je shrvana.

"Jako mi je žao da se bilo kakva konotacija veže uz majicu koju sam odjenula pri izlasku iz zatvora. Radi se o jednostavnoj sportskoj majici, jedinoj koju sam imala u tom trenutku. Na donjem dijelu majice piše Hrvatski nogometni klub Rijeka, a na središnjem dijelu majice piše 'Iznad svih', što je nažalost izazvalo užasne reakcije. Ne mislite valjda da bi osoba u mojoj situaciji mogla slati poruku da je, u ovim okolnostima i nakon svih ovih tragičnih događaja, uopće mogla pomisliti da se nalazi iznad svih. To bi bilo i neumjesno i krajnje degutantno, a vjerujte mi da sam u takvom stanju da samo patim i da nema ni primisli da majica može sadržavati bilo kakvu, a pogotovo ne provokativnu poruku. Uostalom, kod izlaska iz zatvora nisam očekivala, osim dvojice mojih odvjetnika, nikog drugog.

Iskreno se i najdublje ispričavam svima koji su tekst na majici protumačili kao neumjesan, jer je zadnje o čemu sam razmišljala oblačeći je bio natpis na njoj. U situaciji u kojoj jesam, i koja je nezamislivo teška, još jednom se želim ispričati, i zamoliti javnost da pokuša shvatiti i moju poziciju i činjenicu da ni moj, ni neki drugi životi, nakon ovoga što se dogodilo više nikada neće biti isti", rekla je tada za Glas Istre Begić.

Nije prva nesreća

Podsjetimo, Begić Blečić je u noći s 15. na 16. kolovoza, vozeći u pijanom stanju i u krivom smjeru Istarskim ipsilonom, izazvala gore navedenu tešku prometnu nesreću. To nije prva prometna nesreća u kojoj je sudjelovala Vera Begić, ali je daleko najteža i s najgorim posljedicama.

Portal Fiuman otkrio je kako je Begić Blečić već skrivila nesreću, u Rijeci u lipnju 2017. godine. Tada je napustila mjesto nesreće. Policija ju je pronašla pet sati nakon nesreće te je provedeno alkotestiranje koje je pokazalo da ima 0,42 promila alkohola u krvi, što je zbog tolerancije na pogrešku uređaja smanjeno na 0,32 promila.

Otišla s mjesta nesreće

Begić Blečić tada je s mjesta nesreće otišla u službenom automobilu Grada Rijeke, nakon sudara s majkom petero djece. Druga vozačica ostala je zarobljena u automobilu sa šestomjesečnom bebom.

"Dogodilo se to da smo se pri maloj brzini lupili branicima. Gospođa je pogodila moj auto na križanju ulica. Nakon nesreće pomaknula sam svoj auto u stranu, jer poznato mi je da je temeljem zakona potrebno vozilo pomaknuti da ne smeta u prometu. Zaustavila sam se u jednosmjernoj ulici. Bilo mi je teško spremiti branik pa mi je pomogao jedan čovjek", opravdavala se tada Vera Begić Blečić.

"Kad sam se vratila, nisam više vidjela njen auto. Očito se i ona pomaknula kako ne bi smetala prometu. Tada sam već kasnila na dogovorenu radijsku emisiju pa sam krenula prema gradu. Nema govora da sam bježala", dodala je. "Platit ću kaznu, snositi odgovornost za što sam kriva. Napravila sam grešku, pokrit ću se ušima i drugi put bit ću pametnija", kazala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.