BiH odobrila godišnji proračun, političarima povećane plaće

Foto: EPA

BOSNA I HERCEGOVINA je danas, nakon glasanja u Domu naroda državnog parlamenta, napokon dobila proračun za 2022. godinu, kojim je predviđeno i financiranje provedbe izbora u toj zemlji, zakazanih za listopad.

Za financiranje troškova funkcioniranja države i otplatu vanjskog duga proračunom je osigurano 1.89 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno nešto manje od milijardu eura, što je za oko 45 milijuna eura više nego što je iznosio proračun u 2020. godini. Ranije je predloženi proračun usvojio Zastupnički dom parlamenta BiH.

Političari dobili veće plaće

Zbog političkih blokada u BiH proračun za 2021. nikada nije ni usvojen, a država je cijelu tu godinu provela na tromjesečnim odlukama o privremenom financiranju. Zbog problema u funkcioniranju vladajuće koalicije, koju čine HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), devet mjeseci je kasnilo i usvajanje ovogodišnjeg proračuna, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje i financiranje jesenskih izbora.

Zbog toga je, koristeći svoje ovlasti, morao intervenirati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, nametnuvši početkom lipnja Vijeću ministara odluku o obvezi izdvajanja 6.8 milijuna eura namijenjenih za troškove provedbe izbora.

Usvajanje proračuna pratilo je veliko nezadovoljstvo javnosti nastalo nakon što je postalo razvidno da će povećanje proračuna značiti i povećanje plaća najvišim državnim dužnosnicima.

Zbog odluke Vijeća ministara da se ponovo primjenjuju stari koeficijenti za utvrđivanje osnovice plaće će dužnosnicima, poput članova Predsjedništva BiH, državnih ministara i zastupnika u parlamentu, biti povećane za više od 500 konvertibilnih maraka, odnosno oko 250 eura.

Nešto veće plaće i za državne službenike

"Običnim" državnim službenicima i namještenicima plaće će biti veće za skromnih 80 konvertibilnih maraka, odnosno za oko 40 eura. 

Postojeće zakonske odredbe izrijekom priječe da se u BiH izabranim dužnosnicima tijekom mandata smanjuju plaće, a niti jedan pokušaj da se takve zakonske odredbe izmijene u parlamentu nije dobio potrebnu potporu. Dom naroda je u četvrtak odbio takve prijedloge oporbenih zastupnika.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oporbenim je zastupnicima predbacio navodno predizborno politikantstvo, a novinarima je najavio kako će njegova stranka u redovitoj proceduri pokušati promijeniti sporni zakon.

"Ići ćemo ići s prijedlogom hitne sjednice (Doma naroda) na kojoj će biti izmijenjen zakon o plaćama, odnosno koeficijent. Tada ćemo vidjeti tko je doista za to da se smanje visoke plaće", kazao je danas Izetbegović potvrdivši istodobno kako će na listopadskim izborima biti kandidat svoje stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.