Top lista nadrealista: BiH gubi novac iz EU fondova zbog međuentitetskih svađa

Foto: Arhiva
 
BOSNA I HERCEGOVINA može izgubiti 75 do 100 milijuna eura iz pretpristupnih IPA fondova Europske unije zbog, kako navode europski dužnosnici, nesuglasnosti dva entiteta oko toga kako da preraspodjele taj novac.
 
Ukoliko početkom rujna ne bude nađeno rješenje, novac namijenjen za BiH bi mogao otići susjednim zemljama koje su također kandidati za pridruživanje EU, upozoravaju europski dužnosnici, a prenosi Reuters.
 
Zamjenik direktora delegacije EU u BiH, Renzo Davidi, ocijenio je da Bosna i dalje ima iste probleme kao i prethodnih godina - nesaglasnost dva entiteta, i upozorio je da bi sredstva mogla biti ukinuta.
 
Nemogućnost dogovora oko stvaranja efikasnog mehanizma koji bi upravljao novcem iz IPA fondova već je koštala Bosnu, jer je Europska komisija suspendirala projekte namijenjene oživljavanju poljoprivrede i turizma, i malih poduzeća.
 
EU je namijenila oko 660 milijuna eura za Bosnu za razdoblje od 2007. do 2013, ali zauzvrat zahtijeva jedinstvenu nacionalnu strategiju u rukovanju i raspodjeli novca, čega u BiH nema. Reuters navodi da Republika Srpska smatra da treba neovisno upravljati sredstvima.
 
"BiH je prilično rigidna i nefleksibilna po tom pitanju, i to u vrijeme kada od EU ​​traži mnogo drugih stvari. BiH zapravo više traži od EU ​​nego EU od BiH", ocijenio je Davidi. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.