Bidenov suradnik: Moguće je veće raspoređivanje nuklearnog oružja SAD-a

Foto, ilustracija: Twitter, EPA

Sjedinjene Američke Države u narednim godinama možda dođu do točke kada će u većoj mjeri morati raspoređivati strateško nuklearno oružje ne bi li odvratile sve veće prijetnje suparnika, rekao je viši dužnosnik Bijele kuće.

Pranay Vaddi, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, to je rekao u obraćanju Udruzi za kontrolu naoružanja, predstavljajući "kompetitivniji pristup" kontroli oružja administracije predsjednika Joea Bidena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da bi mogao rasporediti konvencionalne balističke rakete koje bi mogle doći do SAD-a i njegovih europskih saveznika dopuste li Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem napada ciljeve dublje u Rusiji, od čega je, čini se, danas odustao.

"Možda idućih godina dođemo do točke kada bude potrebno povećanje broja trenutno raspoređenog oružja"

Vaddi je naglasio da SAD ostaje predan međunarodnim režimima za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja. Međutim, dodao je da je Rusija odbila razgovarati o sporazumu nakon pakta Novi START iz 2010., koji dvjema zemljama ograničava raspoređivanje nuklearnog oružja, no istječe 2026., dok je Kina odbila razgovarati o širenju vlastitog nuklearnog arsenala.

"Možda u narednim godinama dođemo do točke kada bude potrebno povećanje broja trenutno raspoređenog oružja. Trebamo biti u potpunosti spremni to izvršiti ako predsjednik donese tu odluku", kazao je Vaddi.

"Dođe li taj dan, rezultirat će ustrajanjem u tome da je potrebno više nuklearnog oružja kako bi se odvraćalo naše protivnike i zaštitilo američki narod i naše saveznike i partnere", nastavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.