Termin za pregled dojke čeka se jako dugo. Pokvaren mamograf, ovo je stanje

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Iako ministar zdravstva Vili Beroš mjesecima tvrdi kako se bilježi silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede, stvarnost je sasvim drugačija. Provjerili smo liste čekanja u nekoliko domova zdravlja u Zagrebu i u onima do kojih smo uspjeli doći, jer su linije ili zauzete ili se nitko ne javlja na telefon, saznali da je termin za mamografiju i ultrazvuk dojke moguće dobiti tek sljedeće godine. 

U jednom domu zdravlja mamograf pokvaren već 6 mjeseci. Ne znaju kada će ga popraviti

Iz Ministarstva zdravstva su koncem siječnja objavili prosječne brojeve dana čekanja na dijagnostičke preglede te pritom kazali da je za UZV dojke prosječno čekanje za prvi termin 132 dana. 

Mi smo provjerili kakvo je zaista stanje s pregledima dojki u Zagrebu tako što smo kontaktirali tamošnje domove zdravlja i bolnice. Za dio njih koje smo telefonski pokušali kontaktirati nismo uspjeli dobiti odgovor, jer su linije ili bile zauzete ili se na njih nitko nije javio. To, jasno, govori ponešto i o dostupnosti tih domova zdravlja na onaj način koji koristi većina pacijentica.

Ipak, u dijelu ustanova koje smo kontaktirali vijesti nisu dobre - na pregled dojke treba čekati sljedeću godinu, a u jednoj od njih mamograf je u kvaru već šest mjeseci. 

Ministar Beroš tvrdi da su liste čekanja smanjene, a pregled dojki čeka se po godinu dana, pa i dulje; Foto: Davor Javorović/PIXSELL 

U Domu zdravlja Istok kazali su nam da su im popunjeni svi termini do lipnja, a da su prijave za preglede u drugoj polovici godine još uvijek zatvorene te da se ne zna kada će biti otvorene. Također su nam kazali i da će, po otvaranju termina, oni biti popunjeni u jako kratkom roku. Ondje se rad odvija u smjenama, ponedjeljkom i srijedom od 13:30 do 19 sati, a utorkom, četvrtkom i petkom od 7:30 do 13:30.  

Iz Doma zdravlja Zagreb Centar u Runjaninovoj ulici kazali su nam da ne znaju kada bi se trebao osloboditi termin za prvi pregled dojki zbog kvara mamografa, za koji također ne znaju kada će biti popravljen.

"Mamograf je u kvaru već šest mjeseci, nitko ne zna kada će biti popravljen. Što se tiče ultrazvuka dojke, slobodan termin bit će tek u sljedećoj godini", kratko su nam odgovorili te dodali da je najbolje doći osobno i upisati se na pregled jer se termin u ovoj godini može dobiti samo u slučaju da netko od njega odustane pa se otvori mjesto. 

Naknadno nam je na e-mail pristigao odgovor da su trenutno izvan funkcije dva uređaja te da se čekaju rezervni dijelovi za njih. Također su nam kazali da se ultrazvuk i mamografija čekaju i do godinu dana. Oni su samo u prošloj godini, kažu, obradili preko 17 tisuća pregleda dojki.  

"Radiološka služba Doma zdravlja Zagreb – Centar, odnosno 11 timova na četiri lokacije; Laginjina, Siget, Kruge i Runjaninova, tijekom 2023. obradila je oko 102 tisuće pacijenata. Od tog broja je pregled dojki učinjen kod njih 17.331, i to 7567 UZV i 9764 mamografskih pregleda. Valja napomenuti kako su u broju mamografskih pregleda i oni u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 

Prosječno vrijeme čekanja na ultrazvuk i mamografske preglede je između 6 i 12 mjeseci, ovisno o lokaciji. Sve ordinacije rade od ponedjeljka do petka, u vremenu od 07:00 do 20:30. Broj upita za preglede se kontinuirano povećava te se trenutno dnevno obradi 400 do 500 pacijenata radiološke službe, od čega njih 80 za ultrazvuk i mamografiju", kazali su u odgovoru za Index. 

"Nedostaje radiologa, domovi zdravlja se obnavljaju, 30 posto pacijenata ne dođe na zakazanu pretragu"

Kažu kako bilježe velik porast broja ostalih radioloških pretraga, pa je tako, ističu, broj izvršenih CT pregleda povećan u 2023. za gotovo 200 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo 5806 obavljenih pregleda te je u odnosu na razdoblje prije 2021. veći za više od sedam puta. 

Evo što kažu o razlozima tako dugih lista čekanja:

"Razlozi za liste čekanja su višestruki, a među njima su nedostatak radiologa na tržištu rada, usmjeravanje pacijenata iz bolnica koje se obnavljaju u domove zdravlja, ali i činjenica da do 30 posto naručenih pacijenata ne dođe na pretragu niti otkaže narudžbu. Pored toga, trenutno su izvan funkcije dva uređaja, u Runjaninovoj 4 i na Krugama 44, te je u tijeku nabava rezervnih dijelova. Pacijenti se preusmjeravaju na druge lokacije, odnosno u Laginjinu 16 i Siget, Av. V. Holjevca 22.

Ono što svakako treba istaknuti jest činjenica da se, ukoliko postoji klinička indikacija za ranijim terminom, za onkološke pacijentice te u slučaju suspektnih mamografskih nalaza maksimalno izlazi ususret svakodnevnim planiranjem posebnih onkoloških termina", kazali su nam. 

KBC Sestre Milosrdnice: Bilježimo porast ultrazvuka dojki, po potrebi radimo i popodne

Iz KBC-a Sestre Milosrdnice kazali su Indexu da pacijentice sa sumnjivom tvorbom u dojci ne čekaju redovite narudžbe, već se obrađuju prioritetno u roku od 10-ak dana te se tretiraju neovisno o listama čekanja. Za takve pacijentice predviđena je kompletna obrada, koja uključuje punkciju, biopsiju, tomosintezu, MR dojki, u najkraćem mogućem roku, a sukladno preporučenim smjernicama Hrvatskog radiološkog društva, tvrde iz KBC-a. 

"Ambulanta za UZV dojke radi redovno u jutarnjoj smjeni unutar koje se dnevno obradi 20-25 ambulantnih pacijentica. Na istom uređaju se obrađuju i ostali hospitalizirani pacijenti. Prema potrebi uvode se popodnevne smjene u koje se pozivaju s liste čekanja pacijentice kojima je to prvi pregled te kontrolni pregledi operiranih pacijentica.

Praćenjem pacijentica u zadnje tri godine bilježimo porast broja ultrazvučnih pretraga. Za usporedbu, 2021. na ultrazvuku dojke bilo je cca 8200 pacijentica, a 2023. godine oko 10.000 pacijentica", kazali su nam iz Sestara Milosrdnica. 

U KB-u Dubrava kažu da se "pojedine žene bespotrebno šalje na ultrazvuk"

Sa Zavoda za radiologiju KB-a Dubrava kazali su nam da se mamografija kod njih čeka vrlo kratko te da na pregled unutar nekoliko dana mogu doći svi. Također su nam kazali kako je u 2023. godini, od siječnja do 21. ožujka, na Zavodu učinjeno 765 ultrazvuka dojki i 101 biopsija pod nadzorom ultrazvuka te da su ove godine u istom razdoblju učinjena čak 1093 ultrazvuka dojki i 112 biopsija. Tako je mjesečni prosjek mamografija u 2023. godini bio 445,  dok je u siječnju ove godine bilo 490 pregleda, a u veljači njih čak 583.

Sa Zavoda su nam također kazali da se pojedine žene bez potrebe upućuje na ultrazvuk dojke.

"Postoje dijagnostičke mamografije i mamografije koje se snimaju u okviru screeninga po pozivu, odnosno žene bez simptoma. Mamografija je prva metoda pregleda kod svih žena iznad 40 godina života i onda se na temelju mamografije određuje koje žene trebaju ultrazvuk.

Sve žene koje napipaju tvorbu u dojci u pravilu dolaze u kiruršku ili onkološku ambulantu i dobivaju mamografsku pretragu vrlo brzo, izvan lista čekanja, ili ultrazvuk ako se radi o mlađim ženama. Godišnje radimo velik broj biopsija dojki pod nadzorom UZV-a i MMG-a, a bar pola tih su žene koje su obrađivane u drugim ustanovama i drugim gradovima.

Sve žene koje na mamografiji imaju sumnju na karcinom (BIRADS 4 i 5) koje su snimljene kod nas se pozivaju brzo na dopunsku obradu, u pravilu UZV i biopsiju. Gotovo sve žene s karcinomima dojke idu na prijeoperacijski MRI ili na MRI prije neoadjuvantne kemoterapije u kratkim terminima i izvan lista čekanja. 

Multidisciplinarni tim za dojku koji čine radiolozi, kirurzi, onkolozi i patolozi funkcionira godinama, sastaje se svake srijede u 8:30 i raspravlja o dijagnostičkim postupcima i modalitetima liječenja", kazali su nam.

Iako je radno vrijeme Zavoda za radiologiju od 7:30 do 22 sata, kazali su nam da popodne uglavnom rade MRI i hitne radiološke procedure, a dežurni su na Zavodu 24 sata, dok se dijagnostičke mamografije i UZV dojki rade u jutarnjim terminima. U popodnevnim terminima se radi mamografski screening u okviru nacionalnog probira. 

"U slučaju povećanih potreba za UZV pretrage dojki, radi se ponekad dopunski subotom. S vremenom se povećava broj žena kojima se radi dijagnostika dojke jer nam populacija stari, ali i zato što se mnoge žene s urednim mamografijama bez potrebe upućuje na ultrazvuk", kazali su nam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.