Bebić "u plusu" 252.500 eura zahvaljujući zamjenama stanova

"ČOVJEK je kupio i prodao stan, unio to uredno u imovinsku karticu i još obavijestio javnost. A to je li stan preplaćen, je li tvrtka koja ga je kupila u problemima i je li to predsjednik Sabora uopće mogao znati, te je li se novi vlasnik uknjižio na stan ili ne, to je stvar tog poduzeća, a ne predsjednika Sabora", kazao je Novom listu predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mate Kačan o prodaji stana predsjednika Sabora tvrtki iz Metkovića koja posluje s državom.

Kaže da na prvi pogled ne vidi sukob između javnog i privatnog interesa, ali da će svakako razmotriti to pitanje ukoliko Luku Bebića netko prijavi tom povjerenstvu.

"Dužnosnici jednostavno moraju biti oprezniji"

Bebić je, podsjetimo, pisanje o načinu stjecanja njegova novog stana ocijenio "diskreditacijom vezanom za predstojeće lokalne izbore". HNS-ov član Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Miljenko Dorić kazao je o tome da bi političari "umjesto da se ljute morali ustrajno dokazivati opravdanost svojih poslova".

"Dužnosnici jednostavno moraju biti oprezniji i obazriviji u svojim postupcima. Svatko od nas ima pravo prodati i kupiti stan, ali da je gospodin Bebić stan prodao preko neke agencije za nekretnine, a ne direktnom pogodbom čovjeku iz Metkovića kojega pozna i koji ima poslove s državom, ne bi to nikome bilo sporno. Ovako, ostaje prostor za sumnju", ističe Dorić i najavljuje da će se konzultirati s ostalim kolegama o tome treba li samo Povjerenstvo pokrenuti dodatnu provjeru činjenica u vezi Bebićevih stanova.

Bi u sukobu interesa ili ne, svakako je zaradio kao dužnosnik

No, što god govorili o sukobu interesa, neporeciva je činjenica da su se Bebiću kao državnom dužnosniku otvorila vrata koja će se otvoriti rijetko kojem građaninu. Luka Bebić zaradio je u 15 godina samo na zamjenama stanova 252.5 tisuće eura.

Ta se brojka dobije kada se od sadašnje cijene stana u Ružičnjaku (460 tisuća eura) oduzme iznos kredita koji je podigla njegova kćer kako bi platila razliku između stana u Petrinjskoj i stana u Ružičnjaku (130 tisuća eura) i 30 tisuća eura njegove ušteđevine koju je također uložio u Ružičnjak, razlika koju je nadoplatio kada se s Borovja selio u Petrinjsku (7.5 tisuća eura) i cijena stana u Metkoviću koji je zamijenio za nekretninu na Borovju (40 tisuća eura).

Podsjetimo, on je stan u Petrinjskoj uknjižio tek dva tjedna nakon što je obznanio da će ga prodati - 13. listopada 2008. godine, i to na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske iz srpnja 2008. u kojoj se navodi da je Bebić stan stekao zamjenom svog stana u Metkoviću (76 kvadrata) 1994. godine za MORH-ov stan u zagrebačkom kvartu Borovje (93 metra kvadratna).

Ugovor o zamjeni stana u kojemu stoji i da je Bebić dužan nadoplatiti 15 tisuća maraka (dakle, 7.500 eura), potpisali su tadašnji ministar obrane Gojko Šušak i premijer Nikica Valentić. Već 1995. godine Bebić mijenja stan na Borovju za stan u Petrinjskoj, koji je uknjižio tek prošle godine, kada je objavio da se seli u Ružičnjak.

A.B.
Foto: Srećko Niketić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.