Bauk: Tuđman je imao stav, HDZ-u je jučer idol bio Hasanbegović, a danas Plenković

Foto: FaH

U SUTIVANU je danas na Trgu dr. Franje Tuđmana postavljena bista prvog hrvatskog predsjednika koja je dosad krasila ured načelnika te bračke općine. Zanimljivo je svakako da je inicijativa za postavljanje Tuđmanovog poprsja na trg došla od SDP-ovog općinskog vijećnika i šefa stranke u Sutivanu Petra Matijaševića.

"Predsjednik Tuđman puno je napravio na stvaranju neovisne hrvatske države. Bio je prvi hrvatski predsjednik i pripada mu mjesto u povijesti kao i drugim povijesnim velikanima. Ne vidim što bi u tome bilo sporno", kazao nam je Matijašević.

Bauk citirao Račana: Tuđmana ćemo pamtiti po dobrome, a greške ćemo popravljati

Tuđmanovu bistu otkrio je inače HDZ-ov ministar graditeljstva Lovre Kuščević, donedavno načelnik bračkog Nerežišća, a na svečanom otkrivanju i svečanoj sjednici općinskog vijeća bio je i saborski zastupnik i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, također Bračanin iz Pučišća.

"Kad god se govori o Tuđmanu, podsjetim na izjavu Ivice Račana koju je dao 2000. godine kada je polagao vijenac na njegov grob, a to je da ćemo ga pamtiti po dobrome, a da ćemo greške popravljati. Među dobrim stvarima su sudjelovanje u antifašističkoj borbi te potezi koji su doveli do stvaranja samostalne Hrvatske. Greške su se dogodile tijekom privatizacije i pretvorbe kada nije vodio dovoljno računa o mangupima u vlastitim redovima te određeni deficit u poštivanju ljudskih prava što nas je dovelo do svojevrsne međunarodne izolacije", kazao nam je Bauk.

"Makar je imao stav, a ne kao današnji HDZ-ovci..."

Istaknuo je i kako je Tuđman objektivno sagledao ulogu Josipa Broza Tita u hrvatskoj povijesti te kako je inzistirao na pomirbi, a ne na lustraciji kao neki koji su ga neuspješno pokušavali naslijediti.

"Pomalo je tvrdoglavo inzistirao na tome da neće vratiti ime Dinamo, ali je makar imao stav, za razliku od današnjih HDZ-ovaca koji ga mijenjaju od prigode do prigode pa im je tako jučer idol bio Hasanbegović, a danas Plenković, ili tko zna već tko", komentirao je Bauk.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.