Barišićevo ministarstvo ljigavom porukom ispratilo Đikića iz Hrvatske

Foto: FAH

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja se očitovalo povodom Đikićevog odlaska iz Hrvatske. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje što gospodin Đikić napušta znanstveni rad u Hrvatskoj. Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama.

Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu."

Nije bilo razloga za odustajanje?

Prvo, zaobiđimo blijedu formalnost kojom je izraženo žaljenje zbog odlaska vrhunskog  znanstvenika, iako je savršeno jasno da je Đikić otišao i zbog čovjeka koji vodi to ministarstvo, odnosno zbog premijerove očajničke obrane ministra plagijatora Pave Barišića.

Koncentrirajmo se radije na "smatranje kako nije bilo razloga za odustajanje". Ministarstvo znanosti, kao državna krovna institucija koja bi trebala štititi znanost i njene principe, "smatra kako nema razloga za odustajanje". Podsjećamo, Đikić napušta Hrvatsku, revoltiran zbog vladinog odnosa prema osnovnim principima znanosti u Hrvatskoj. Ako Barišićevo ministarstvo ne vidi razloge odustajanja najuglednijeg hrvatskog znanstvenika, ako ne vidi povredu znanstvenih principa, što uopće vide?


Ljigava retorika

Drugo, želja da Đikić "nastavi davati doprinos razvoju Hrvatske" teško da može biti ciničnija i bezobraznija. Đikić bi trebao, nakon što ga je Plenković potjerao kako bi zaštitio partijskog kolegu plagijatora, "nastaviti davati doprinos razvoju Hrvatske"?

Spominjanje uspjeha Sveučilišta u Splitu u trenutku odlaska najuglednijeg hrvatskog znanstvenika, koji je najavio povlačenje svojih projekata upravo sa splitskog sveučilišta, može se opisati samo jednom riječju - ljigavo.

Počnite se držati principa

Kad otvorite službene stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja, dočekat će vas sljedeći tekst:  "Važnost znanosti i tehnologije nezaobilazna je u razvoju suvremene države, njezinu napretku i blagostanju. Znanost i tehnologija u izravnoj su ili neizravnoj funkciji napretka većine ljudskih stremljenja: intelektualnih, gospodarstvenih, kulturnih, ekoloških i dr. Glavna je svrha znanosti stvoriti znanstveni i tehnologijski sustav koji će biti jedan od ključnih čimbenika društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske."

U svjetlu današnjeg Barišićevog i Plenkovićevog pranja ruku od odlaska veličine kao što je Ivan Đikić, ostaje za konstatirati tek da bi bilo jako dobro da se Barišićevo ministarstvo napokon počne pridržavati vlastitih proklamiranih principa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.